Dziś przepis (pomysł) dla wszystkich wielbicieli małych, szybkich słodkości. Zapraszam Was na domowy budyń czekoladowy z bananami i włoskim ciasteczkiem. Czekoladowy smak, pyszne ciasteczko i banan… jak dla mnie połączenie idealne, zwłaszcza na „leniwe” weekendowe popołudnia. Spróbujcie.
Domowy budyń czekoladowy z bananami i włoskim ciasteczkiem
Domowy budyń czekoladowy z bananami i włoskim ciasteczkiem
2016-05-08 19:23:16
Nutrition Facts
Serving Size
59g
Amount Per Serving
Calories 53
Calories from Fat 2
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1mg
0%
Total Carbohydrates 13g
4%
Dietary Fiber 2g
6%
Sugars 7g
Protein 1g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki na budyń
- 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 60 g mlecznej czekolady (można użyć innej lub pół na pół np. z gorzką)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 35 g dobrego kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka jaj klasy M*
- 2-3 łyżeczki płatków migdałowych
Pozostałe składniki deseru
- 1/2 średniego banana
- 1/2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2-3 kruche ciasteczka Barilla Mulino Bianco Campagnole ze sklepu SmakiPołudnia24.pl
Przygotowanie
- W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki.
- Czekoladę drobno siekamy.
- W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania składników, tak jak robimy to w przypadku gotowych budyniów).
- Do garnka z mlekiem i śmietanką wlewamy przygotowaną mieszankę, dodajemy ekstrakt z wanilii i 2 roztrzepane żółtka. Całość dokładnie mieszamy gotując, aż do uzyskania gęstego budyniu. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
- Bierzemy 2-3 włoskie ciasteczka, tniemy je nożykiem na mniejsze kawałki. Następnie układamy je na dnie obu naczynek.
- Pół banana tniemy w plasterki i układamy na naszych ciasteczkach, zostawiając plasterki banana do dekoracji.
- Następnie nakładamy jeszcze ciepły budyń. Wierzch deseru posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy plasterkami banana.
- Podajemy. Ciepły budyń i banan doskonale komponuje się ze smakiem ciasteczek i powoduje ich miękkość.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/