Domowe wafle czekoladowo-krówkowe

Domowe wafle czekoladowo-krówkowe

Dziś mam dla Was szybki pomysł na deser. Pyszne domowe wafle w wersji czekoladowo-krówkowej. Uwielbiamy je 🙂 To takie wspomnienie dzieciństwa w nowszej odsłonie 😉 Przygotowanie takich wafli jest naprawdę proste. To idealny pomysł na deser dla całej rodziny, ale i znajomi też chętnie po nie sięgają. Moje wafelki z kremem czekoladowo-krówkowym zrobiłam ostatnio do popołudniowej kawy i herbaty. Przyjechała siostra z rodziną, były ploteczki i coś pysznego 🙂 Polecam i Wam.



Składniki:

  • 4 duże wafle
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 400 g masy krówkowej – u mnie wersja słony karmel
  • wiórki kokosowe (2-3 łyżeczki)

Przygotowanie:

Masę krówkową przekładamy do miski.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy mleko,
wszystko mieszamy.

Dodajemy do masy krówkowej i wszystko miksujemy do połączenia.

Masę rozsmarowujemy na dolnym waflu (około 2 czubate łyżki), układamy na nim drugi wafel, smarujemy go masą, znów wafel, znów masa. Masę na tym waflu posypujemy jeszcze wiórkami kokosowymi i dopiero układamy ostatni górny wafel.

Na waflach kładziemy coś ciężkiego np. drewnianą deskę do krojenia i
zostawiamy tak na 2-3 godziny.

Ściągamy deskę i kroimy całość ostrym nożem na wafelki.

Smacznego

Dodaj komentarz