Domowe uszka z grzybami

domowa-uszka-z-grzybami-1Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik). A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie w kuchni. No cóż… gdy cała rodzina zbierze się przy wigilijnym stole i zacznie jeść ze smakiem domowy barszcz z uszkami będzie to dla Was (dla mnie jest zawsze) najlepszą nagrodą za czas spędzony na przygotowaniach.

Rada: uszka z grzybami możecie przygotować już dziś i zamrozić je

domowe-uszka-z-grzybami-2

Składniki:

Na farsz:

  • 60 g suszonych grzybów (u mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików)
  • 10 pieczarek (około 250 g)
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypta majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław)
  • 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta np. 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki oleju, mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • duży garnek z wodą (do wody warto dodać odrobinę oleju i ją posolić)

Przygotowanie:

Farsz:

Suszone grzyby zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie gotujemy nasze grzyby w wodzie, w której stały. Czas gotowania – 1 godzina na mniejszym ogniu. Następnie przelewamy grzyby np. na sito i zostawiamy do wystudzenia.

domowe-uszka-z-grzybami-przygotowanie-farszudomowe-uszka-z-grzybami-przygotowanie-farszu-2

Cebulę obieramy i drobno sikamy (ja używam wrzucam ją do misy blendera z nożami). Następnie drobno siekamy obrane wcześniej pieczarki, a kolejno nasze ugotowane, przestudzone suszone grzyby. Uwaga wszystkie składniki można pokroić drobno nożem lub zmielić w maszynce, ja używam blendera z nożami (kilka obrotów wystarczy, by mieć idealnie pokrojone składniki farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto:

Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy.

Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem, aż składniki wstępnie się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne (nie lepić się do ręki).

domowe-uszka-z-grzybami-przygotowanie-ciastadomowe-uszka-z-grzybami-przygotowanie-ciasta-2

Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka.

domowe-uszka-z-grzybami-przygotowanie

Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy z każdym uszkiem.

Uszka wrzucamy na gotującą się (nie za mocno) wodę (do której wcześniej warto dodać odrobinę oleju i ją posolić). Gdy uszka wypłyną na wierzch odczekujemy jeszcze około 2 minuty i wyciągamy je cedzakiem. Przekładamy każdą partię na sito, przelewamy lekko zimną wodą, aby się nie zlepiały i przekładamy na tacę. Gdy uszka przeschną (trzeba je obrócić) możemy je zamrozić.

Uszka podajemy z czerwonym barszczem.

domowa-uszka-z-grzybami-2

domowa-uszka-z-grzybami-3

Do przygotowania uszek użyłam mąki pszennej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Karola Anuluj pisanie odpowiedzi