Domowe pieczywo – paluchy z sezamem Dziś zapraszam Was na proste i pyszne domowe pieczywo – paluchy z sezamem. Przygotowałam je na prośbę mojej rodziny. I jak zwykle znikają w ekspresowym tempie. Sama lubię takie paluchy, dlatego polecam je i Wam. Przepis jest naprawdę prosty. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków.
Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten:
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 500 TOTA
- 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 1 jajko klasy M
- 25 g świeżych drożdży
- 4-5 płaskich łyżek cukru (można dać ciut mniej)
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- sezam do posypania paluchów (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków)
- 1 małe jajko do posmarowania paluchów
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę.
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta da się utworzyć kulę).
Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego jak będzie ciepło).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec pieczenia można go na chwilę włączyć).
Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów w zależności od wielkości). Paluchy układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków)
Paluchy pieczemy około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości/wielkości paluchów. Pieczywo należy obserwować.
Smacznego
Domowe pieczywo jest najlepsze. Pyszne paluchy.
To prawda 🙂 Domowe najlepsze 🙂