Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek

Jak przygotować domowe lody bez maszynki i jajek?

Domowe lody straciatella – bez maszynki i jajek Choć koniec wakacji zbliża się wielkimi krokami, to ciepłe dni nie odpuszczają. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe lody straciatella, czyli lody z kawałkami czekolady. Lody przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia maszynki do lodów czy dodatku jajek. Przepis jest naprawdę prosty. Lody straciatella z 3 składników goszczą w moim domu naprawdę często. Uwielbiam takie desery. Tak samo jak kocham piec.

Kilka słów o moich zakupach w sklepie Fackelmann Polska

A jeśli o pieczeniu mowa (i przygotowywaniu innych smakołyków), to chciałabym pokazać Wam moje „małe” zamówienie ze sklepu Fackelmann

W zamówieniu nie zabrakło blaszek – moje stare niestety już nie nadają się do pieczenia lub po prostu brakowało mi niektórych modeli. I tak zamówiłam:

  • formę keksową 30 cm – bez niej ani rusz!
  • małą tortownicę 20 cm – zamierzałam ją kupić od dłuższego czasu. Ta ze sklepu Fackelmann jest naprawdę fajna i solidna.
  • tortownica serce – zbliża się pewna okazja, na którą chcę przygotować ciasto z serca 😉 Jak się uda, to na pewno Wam pokażę rezultat 😉

Kupując blaszki nie mogłam się oprzeć by nie zamówić jeszcze kilku rzeczy:

  • zestaw do dekoracji ciast i tortów – może w końcu nauczę się je pięknie dekorować. Piec kocham, a z dekoracją… tu czeka mnie jeszcze długa nauka.
  • łopatka do tortów – bez niej ani rusz, idealna gdy podaję ciasta na przyjęciach czy spotkaniach ze znajomymi.
  • przesiewacz do mąki i cukru – w końcu go mam! Zdecydowanie ułatwia mi pracę. Jeśli zastanawialiście się kiedyś nad zakupem przesiewacza, to naprawdę polecam!

Coś dla dzieci 😉 Jak wiecie moje maluchy często towarzyszą mi w kuchni i kochają piec ciasteczka. Więc nie mogło zabraknąć nowych foremek. Tu osobami wybierającymi kształty były oczywiście dzieci 😉

Ale, ale to nie wszystko, bo jak już zamawiam, to hurtowo 😉 W mojej paczce znalazły się jeszcze papierowe foremki do muffinek (wiecznie mi ich brakuje), kółko do pizzy (jak wiecie domowa pizza u nas gości dość często) i… łyżka do lodów 😀 W końcu taka, która się nie psuje, nie wygina. Polecam!

Wspomniane produkty od Fackelmann Polska testuje już dłuższy czas i śmiało mogę wam polecić zakupy w tym sklepie. Solidne wykonanie, duży wybór i szybka, bezproblemowa wysyłka. Więcej informacji znajdziecie też na fanpage Fackelmann Polska

Lody straciatella przepis

A teraz czas na domowe lody śmietankowe z kawałkami czekolady 😉

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30% (zimnej, prosto z lodówki)
  • 2 tubki mleczka zagęszczonego słodzonego w tubce (zimnego, prosto z lodówki) 2x 150 g
  • około 100 g płatków czekoladowych lub posiekanej drobno czekolady

Przygotowanie:

W misce miksujemy ziemną śmietankę – nie na sztywno, śmietanka ma się tylko napuszyć i lekko powiększyć objętość. Następnie dodajemy mleczko w tubce i krótko miksujemy całość. Na końcu dodajemy czekoladowe płatki lub drobno posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką.

Masę przelewamy (tak będzie rzadka!) do plastikowego pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażalnika. Rada! Po pół godzinie warto lody przemieszać np. widelcem. Potem warto powtórzyć tą czynność jeszcze z raz. Nie jest to konieczne, ale lody mają dzięki temu lepszą, bardziej puszystą konsystencję.

U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy zamrażalnika). Jeśli zostawimy lody na dłużej w lodówce np. na noc, to przed podaniem muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby zmięknąć.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz