Domowe lody miętowe – bez maszynki i jajek

Domowe lody miętowe – bez maszynki i jajek

Lato w pełni. W takie upalne dni każdy z nas szuka orzeźwienia, odrobiny chłodu. Czy jest coś lepszego niż lody? Zdecydowanie nie 😉 Dziś polecam Wam pyszne, słodkie, kremowe lody miętowe. Ta miętowa nuta jest idealna na upały. Do przygotowania takich lodów nie potrzeba maszynki, jajek i mleka skondensowanego. Wystarczy dobry syrop miętowy i dwa inne, proste składniki. Chwila miksowania, mrożenie i gotowe.

Jaki syrop miętowy warto wybrać?

Polecam Wam syrop miętowy od Szczepanówka. Syrop wyprodukowany jest ze świeżych i zdrowych liści mięty pieprzowej. yskany został poprzez macerację młodych liści mięty. Syrop został poddany delikatnej pasteryzacji, dzięki czemu długo pozostaje świeży. Syrop z mięty Szczepanówka jest bardzo aromatyczny z intensywnie wyczuwalnym smakiem mięty. Posiada witaminy i minerały. Jest idealny do deserów, lemoniad, herbaty na zimno czy różnych drinków. Ja go uwielbiam.

Ale Szczepanówka, to nie tylko doskonały syrop miętowy. Oferta jest o wiele bogatsza: naturalne soki owocowe, soki warzywne, octy, cydr, wino, dżemy, syropy. Wszystko produkowane z pasją, według tradycyjnych metod, bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat. Jakość, smak, tradycja! Tak można określić produkty od Szczepanówka. Polecam!

Uwaga! Dla zainteresowanych zostawiam kod rabatowy na zakupy na stronie https://szczepanowka.pl/ na kod OKRUSZEK5 Kod ważny od 24.06 do 24.07.

Domowe lody miętowe – prosty przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy zimną kremówkę, dolewamy syrop miętowy i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (2 łyżki).

Wszystko miksujemy na małych obrotach, aż nasza masa lekko zgęstnieje.

Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką.

Lody wkładamy do zamrażalnika.

U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy zamrażalnika). Jeśli zostawimy lody na dłużej w lodówce np. na noc, to przed podaniem muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby zmięknąć.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi