Domowe cynamonki
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste cynamonki. Ja je uwielbiam. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Możecie je też zabrać do pracy na słodkie drugie śniadanie, na wycieczkę lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. I już podczas pieczenia unosi się w całym domu ten piękny zapach… Domowe cynamonki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. W każdej wersji domowe bułeczki cynamonowe będą smakować świetnie.
Jak zrobić domowe cynamonki?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
- 35 g świeżych drożdży
- 2 jajka
Dodatkowo:
- około 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy 100 g masła i 2 łyżki cukru. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Do ciepłej (nie gorącej!) mieszanki wkruszamy nasze drożdże, mieszamy wszystko. Odstawiamy na 10-15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, wbijamy jajka i dodajemy nasze mleko z drożdżami.
Wszystko najpierw mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie elastyczne.
Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na a’la prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem i cukrem.
Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko (!) spłaszczamy.
Każdą bułeczkę smarujemy roztopionym masłem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-18 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Bułeczki należy obserwować.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego