Domowe ciasteczka z jagodami goji i kandyzowanym aloesem

Domowe ciasteczka z jagodami goji i kandyzowanym aloesem

Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Dlatego ostatnio znów przygotowałam nową porcję pysznych nadzianych ciasteczek. Tym razem nadziałam je jagodami goji i kandyzowanym aloesem.

Kandyzowany słodki aloes to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam go. Polecam i Wam, np. do wypieków czy śniadaniowych owsianek. Znajdziecie go w delifruits.pl razem z innymi kandyzowanymi owocami, chrupiącymi orzechami, pysznościami w czekoladzie czy naturalnymi herbatami. Warto tam zajrzeć 🙂

A teraz czas na przepis. Może przygotujecie takie ciasteczka dla Świętego Mikołaja? Na pewno będzie zadowolony 😉

Zrób ze mną domowe ciasteczka z jagodami goji i kandyzowanym aloesem



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko klasy M
  • dodatkowo: mała garść kandyzowanego aloesu i jagody goji – dostaniecie w sklepie delifruits.pl
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski przekładamy pokrojone w kosteczkę masło. Dodajemy jajko, oba rodzaje cukru.

Miksujemy składniki.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jagody goji i posiekany kandyzowany aloes. Mieszamy składniki łyżką. Następnie zagniatamy ręką.

Odrywamy kawałki ciasta, robimy małe kuleczki, spłaszczamy je i układamy na blaszce.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.

Przed podaniem ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

/Wpis we współpracy z Delifruits/

Dodaj komentarz