Domowe ciasteczka z jagodami goji i kandyzowanym aloesem
Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Dlatego ostatnio znów przygotowałam nową porcję pysznych nadzianych ciasteczek. Tym razem nadziałam je jagodami goji i kandyzowanym aloesem.
Kandyzowany słodki aloes to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam go. Polecam i Wam, np. do wypieków czy śniadaniowych owsianek. Znajdziecie go w delifruits.pl razem z innymi kandyzowanymi owocami, chrupiącymi orzechami, pysznościami w czekoladzie czy naturalnymi herbatami. Warto tam zajrzeć 🙂
A teraz czas na przepis. Może przygotujecie takie ciasteczka dla Świętego Mikołaja? Na pewno będzie zadowolony 😉
Zrób ze mną domowe ciasteczka z jagodami goji i kandyzowanym aloesem
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 jajko klasy M
- dodatkowo: mała garść kandyzowanego aloesu i jagody goji – dostaniecie w sklepie delifruits.pl
- cukier puder do oprószenia ciasteczek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pokrojone w kosteczkę masło. Dodajemy jajko, oba rodzaje cukru.
Miksujemy składniki.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jagody goji i posiekany kandyzowany aloes. Mieszamy składniki łyżką. Następnie zagniatamy ręką.
Odrywamy kawałki ciasta, robimy małe kuleczki, spłaszczamy je i układamy na blaszce.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione od spodu, widać to delikatnie też na brzegach.
Przed podaniem ciasteczka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
/Wpis we współpracy z Delifruits/