Domowe chlebki pita z patelni – prosty przepis
Dziś mam dla Was prosty przepis na domowe chlebki pita. Ja z mężem uwielbiam jeść takie chlebki pita. Najchętniej z dużą ilością warzyw połączonych z sosem czosnkowym. Często też nadziewamy je np. domowym gyrosem. Kiedyś kupowałam chlebki pita w sklepie, ale ciągle ich brakowało. Dlatego postanowiłam przygotować wersję domową. I co się okazało? Domowa pita jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a do tego o wiele smaczniejsza niż ta kupna. Poza tym robiąc ją w domu – wiem co jem 😉 Polecam i Wam.
Domowe chlebki pita z patelni tytanowej
Jak przygotować domowe chlebki pita? Większość osób robi je najczęściej w piekarniku. Ja jednak uwielbiam ułatwiać sobie życie i przygotowałam domowe chlebki pita z patelni tytanowej. Równie smacznie i co najważniejsze bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, jak mąka, woda, sól, olej i drożdże. Do tego dobra patelnia. Tu polecam odwiedzić sklep z patelniami., gdzie kupicie świetne patelnie tytanowe na lata. Patelnie te są idealne do przygotowania wielu dań z minimalną ilością tłuszczu lub całkowicie bez niej. U mnie wciąż w użyciu Patelnia WOLL Diamond głęboka 24 cm Pokazywałam już na niej m.in. pyszny Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik. Bo te patelnie są naprawdę wszechstronne. Można śmiało w nich piec i zapiekać potrawy. Patelnie tytanowe też je do przygotowania moich ulubionych gołąbków do zapiekania. Tu świetnie się sprawdza moja Patelnia WOLL Diamond głęboka 28 cm Jest większa od tej, na której robiłam chlebki pita. Dzięki temu spokojnie mogę przygotować dużą ilość gołąbków dla całej mojej rodziny. Dobra patelnia w domu to podstawa 🙂 A u mnie zawsze potrzebna jest więcej niż jedna 😉
Jak przygotować domowe chlebki pita?
Przepis jest naprawdę prosty. Chlebki pita możecie przygotować zarówno na suchych, jak i świeżych drożdżach. Pomijając czas wyrastania, domowe pity przygotowujecie dosłownie w kilka minut. Potem już tylko wystarczy je nadziać ulubionymi dodatkami i zjeść ze smakiem 😉
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g) + do podsypania
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży lub około 20 g świeżych
- 1 niecała szklanka ciepłej wody (około 220 ml)
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub delikatnej oliwy z oliwek
- większa szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej i ciepłą wodę.
Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Miksę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką matę lub blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 5 równych części (można zrobić mniejsze chlebki pita i podzielić np. na 6 części). Z każdego kawałka formujemy kulę.
Każdą kulę rozwałkowujemy lub rozgniatamy dłonią na placek. Przykrywamy wszystko ściereczką by placki nam nie wyschły.
Patelnię dobrze rozgrzewamy. Niczym jej nie smarujemy! Chlebki pita przygotowujemy na suchej patelni. Każdy nasz placek kładziemy na rozgrzaną patelnię i prażymy po około 1,5-2 minuty na stronę (czas trzeba wyczuć). Po przełożeniu na drugą stronę po chwili chlebki powinny zacząć „puchnąć”.
Przestudzone chlebki pita można zawinąć np. w papier śniadaniowy i trzymać w chlebaku do 2 dni. Chlebek pita można też zamrozić.
Z każdego chlebka odcinamy górę i nadziewamy naszą pitę ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Rewelacja. Na pewno zrobię 🙂
Polecam 🙂
Nieźle prosty przepis. A ja chodziłem po gotówce do sklepu