Domowe chipsy z piekarnika

Domowe chipsy z piekarnika Dziś mam dla Was przepis na domowe chipsy z piekarnika. Ich przygotowania jest naprawdę proste, a efekt? My uwielbiamy takie domowe przekąski. Idealne, gdy najdzie nas ochota na „coś do pochrupania”, idealne na spotkania z przyjaciółmi lub rodziną. Takie chipsy można przygotować z dowolną mieszanką ziół. Dodatkowo ja podaję je w towarzystwie domowego sosu czosnkowego 🙂 Spróbujcie, polecam Wam ten prosty przepis na domowe chipsy.

Uwaga! My wolimy bardziej chrupiące i mocniej przypieczone domowe chipsy. Wy możecie je mniej przypiec.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szczypty ulubionych ziół – użyłam przyprawy do pizzy
  • opcjonalnie sól do smaku – tu mała szczypta, ale ilość soli zawsze zależy od upodobań smakowych i innych użytych ziół (czy mają w składzie sól)

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie cieniutko kroimy (najlepiej 1 mm). Ja używam do tego szatkownicy (takiej jak w tym wpisie). Ważne, żeby ziemniaki były pokrojone cieniutko i równo – jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.

Pokrojone plasterki ziemniaków przekładamy do miski, polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy przyprawami. Mieszamy ręką, tak by przyprawy pokryły nasze plasterki. Ja czasem też doprawiam ziemniaki ułożone już na blaszce – posypuję dodatkową szczyptą przypraw.

Blaszkę (u mnie jedna duża i 1 mała) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze plasterki obok siebie – mogą na siebie dochodzić ale tylko delikatnie.

Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (ja piekę pierwsze 5 minut bez termoobiegu, a potem z termoobiegiem). Czas pieczenia zależy od grubości plasterków i naszego piekarnika (średnio 8-10 minut). Obserwujemy je, aby się nie spaliły 😉 Uwaga! My wolimy bardziej chrupiące mocniej przypieczone domowe chipsy. Wy możecie je mniej przypiec.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz