Domowe chipsy paprykowe

Domowe chipsy paprykowe Lubicie czasem coś pochrupać? My bardzo 😉 Czasem są to bakalie, a czasem… Domowe chipsy paprykowe. Pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Choć nie jest to danie fit, to czasem warto sobie coś pochrupać. Zgodzicie się? 😉

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • słodka czerwona papryka
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sos do podania:

  • 3 łyżki majonezu
  • 180 g naturalnego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie, równe plastry. Ja używam do tego maszynki z szatkownicą Zelmotor, dzięki czemu wszystkie plasterki mam tej samej grubości. Dodatkową zaletą jest charakterystyczny wzorek na plasterkach i minimalny czas przygotowań.

Plasterki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy cała wodę z miski i jeszcze z 2 razy płuczemy plasterki w zimnej wodzie. Następnie dokładnie je suszymy. To najważniejszy etap! Plasterki można najpierw wyłożyć na sito, a potem rozłożyć w na ściereczce, przykryć drugą i zostawić na kilka minut.

Suche plasterki ziemniaków wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażmy na złoto.

Chipsy odsączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do miski i doprawiamy solą i słodką czerwoną papryką. Mieszamy wszystko by przyprawy pokryły każdy plasterek. Tak postępujemy z każdą porcją usmażonych chipsów. Domowe chipsy powinny wyjść chrupiące.

Chipsy podajemy same lub z domowym sosem czosnkowym. Jak przygotować sos? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi