Domowe chipsy paprykowe Lubicie czasem coś pochrupać? My bardzo 😉 Czasem są to bakalie, a czasem… Domowe chipsy paprykowe. Pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Choć nie jest to danie fit, to czasem warto sobie coś pochrupać. Zgodzicie się? 😉
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- słodka czerwona papryka
- sól do smaku
- olej do smażenia
Sos do podania:
- 3 łyżki majonezu
- 180 g naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie, równe plastry. Ja używam do tego maszynki z szatkownicą Zelmotor, dzięki czemu wszystkie plasterki mam tej samej grubości. Dodatkową zaletą jest charakterystyczny wzorek na plasterkach i minimalny czas przygotowań.
Plasterki zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy cała wodę z miski i jeszcze z 2 razy płuczemy plasterki w zimnej wodzie. Następnie dokładnie je suszymy. To najważniejszy etap! Plasterki można najpierw wyłożyć na sito, a potem rozłożyć w na ściereczce, przykryć drugą i zostawić na kilka minut.
Suche plasterki ziemniaków wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażmy na złoto.
Chipsy odsączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy do miski i doprawiamy solą i słodką czerwoną papryką. Mieszamy wszystko by przyprawy pokryły każdy plasterek. Tak postępujemy z każdą porcją usmażonych chipsów. Domowe chipsy powinny wyjść chrupiące.
Chipsy podajemy same lub z domowym sosem czosnkowym. Jak przygotować sos? Wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
Smacznego
Pychotka, my również robimy od czasu do czasu i dużo lepsze od tych kupnych