Domowe bułki z żółtym serem
Lubicie domowe pieczywo? Mu uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułki z żółtym serem. Warstwa zapieczonego żółtego sera na wierzchu każdej bułki świetnie wzbogaca smak. Takie domowe bułeczki świetnie smakują z warzywami, wędliną czy domową pastą kanapkową. Mój mąż lubi też z nich robić domowe burgery ? Polecam i Wam.
Jak zrobić domowe bułki z żółtym serem?
Składniki:
- 450 g maki pszennej + do podsypania (u mnie mąka tortowa)
- 50 g świeżych drożdży //edit: ostatnio dodaję mniej około 30-35g
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 50 g masła
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 jajko M
- kawałek żółtego sera
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżeczkę cukru. Wszystko mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, żółtko, wlewamy rozpuszczone masło i dolewamy nasze rozrobione drożdże.
Wszystkie składniki mieszamy wstępnie łyżką, a następnie zagniatamy ręką na gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podczas zagniatania dodajemy mąkę.
Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy w misce i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na podsypanej mąką macie i dzielimy na 6-8 równych kawałków z których formujemy bułeczki.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą z wierzchu smarujemy białkiem. Na wierzch ścieramy na drobnych oczkach ser.
Bułki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być równy w zależności od piekarnika. Bułki należy obserwować.
Smacznego
*przepis ze starych zapisków z drobnymi zmianami