Domowe bułki z przedziałkiem – najłatwiejszy przepis Czyż jest coś lepszego niż domowe pieczywo? Ten zapach unoszący się po kuchni… Ja od razu robię się głodna, a domownicy zaglądają co rusz czy może już wyciągnęłam z piekarnika domowe bułeczki. Nie wiem jak Wy, ale my po prostu uwielbiamy domowe pieczywo. Taka domowa pszenna bułka z przedziałkiem najlepiej smakuje mi z masłem lub dżemem. Moje dzieci lubią je od tak bez dodatków w towarzystwie gorącego kakao, a mąż najczęściej zajada się domowymi bułkami z ulubioną wędliną lub żółtym serem. Przygotowanie takich domowych bułek z przedziałkiem jest niezwykle proste. Dzisiejszy przepis uważam za najłatwiejszy. Do tego bułeczki bardzo szybko wyrastają. Przy minimalnym wysiłku mamy gotowe domowe świeże pieczywo. Idealny przepis, gdy najdzie nas ochota na bułkę lub gdy zapomnimy o niedzieli niehandlowej 😉 Do bułek polecam keto jajecznicę z boczkiem, szpiankiem i fetą. Spróbujcie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania – użyłam mąki wrocławskiej PZZ Białystok
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli, szczyptę cukru, wkruszamy drożdże, dodajemy olej i wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę. wyrabiamy ręcznie ciasto, dłuższą chwilę. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką.
Formujemy kulę, oprószamy ją mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 6-7 części i z każdej formujemy bułeczkę (kulamy na lekko osypanym mąką blacie).
Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce. Delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką , aby wyrosły. Zostawiamy tak na kolejne 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Bułeczki „nacinamy” tępą stroną noża robiąc w nich charakterystyczny przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Chrupiąca skórka i miękki środek.
Smacznego
Witam,
Chętnie wypróbowałabym mąki tego producenta, ale widzę, że firma nie prowadzi sprzedaży internetowej. Szkoda.
Wyglądają naprawdę genialnie! 🙂
Dziękuję i polecam 😀
Mam pytanie czy zamiast mąki mogę dać otręby zmielone..? Pozdrawiam.
Pani Beata, niestety nigdy nie robiłam tych bułek z otrębami, więc ciężko mi odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Dokładnie zapach domowego pieczywa jest obłędny. Od razu w domu jakoś przytulniej, no i satysfakcja z takich domowych wypieków jest ogromna!
Testuje dziś Twój przepis, tylko dodałam trochę mąki pełnoziarnistej, zobaczymy jakie będzie efekt 😉
Pozdrawiam 🙂
Proszę dać znać jak wyszło 🙂
Witam ja niestety swiezych drozdzy nie mialam wiec dodalam swojski zakwas no I zobaczymy co z tego wyrosnie
Trzymam kciuki 🙂
Właśnie zrobiłam wyszły rewelacyjne nawet lepsze niż ze sklepu
Cieszę się, że smakują 🙂
Mam pytanie : w przeliczeniu na suche drożdże, że suchych należy użyć 15 gram, tj dwa opakowania. Dwa opakowania daje się na jeden kilogram mąki.
Czy to nie jest zbyt dużo?
Pani Elżbieto,
25 g świeżych drożdży = 7 g drożdży suchych. A więc nie wyjdą dwa opakowania 🙂 A jedno i ciut na czubku łyżeczki.
Ale myślę, że spokojnie starczy to jedno 7 g opakowanie, proszę nie dodawać dwóch opakowań, bo to zdecydowanie za dużo.
Pozdrawiam
Jak to ma być mąka pszenna ? 650 czy 500 ?
500 🙂
Witam a mogę użyć 550 mąki, akurat taką mam w domu
Tak, na takiej mące też wyjdą 🙂
Super bułeczki
Ale czy powinno tak być że kiedy robię przedziałek to jakby powietrze z nich zeszło?
Bułeczki przy robieniu przedziałka lekko się spłaszczą, ale nie za mocno, ale później powinny jeszcze podrosnąć (zostawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem i dopiero wkładamy do piekarnika).
Mam nadzieję, że się Pani udały i smakowały 🙂 Pozdrawiam
I tak były smaczne:-)
Cieszę się 🙂
ja zrobiłam nacięcie po wyrośnięciu bułeczek i od razu do pieca. W piecu jeszcze trochę podrosły wyszły świetne
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ile bułek wyjdzie z tego przepisu? 🙂
Tak jak pisałam w przepisie – ciasto dzielimy na 6-7 części, więc i tyle bułek wyjdzie. Pozdrawiam
Bułki wyszły przepyszne.!Dzięki ?
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam 🙂
Kocham pani przepisy. Bułki wyszły extra!!!!!!!
Cieszę się 🙂
Upiekłam dzisiaj rano te bułeczki i są pyszne 🙂 Niestety mam piekarnik gazowy, więc góra mi się nie zrumieniła, ale dół był idealny, chyba następnym razem posmaruje na wierzchu jajkiem.
Cieszę się, że bułeczki smakowały.
Bułeczki można też posmarować z wierzchu np. mlekiem.
Ja też mam gazowy. Bułki,chleby i drożdżówki przed włożeniem do piekarnika smaruję mlekiem ale z cukrem. 2 – 3 łyżki mleka i 2 -3 szczypty cukru. Wymieszam pędzelkiem i smaruję. Skórki wtedy pięknie mi się zarumieniają.
Długo szukałam takiego przepisu. Jak dla mnie idealny. Bułeczki szybko się robi, wymieszałam mąki 450 i 550 bo takie tyko miałam i wyszły mięciutkie z delikatnie twardą skórką.
Cieszę się, że przepis się Pani spodobał 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Super przepis naprawdę nie wymaga duzo czasu dzieci zachwycone nie chcą teraz kupnych ☺
Cieszę się 🙂 Moje maluchy też uwielbiają te bułki 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Buleczki sie pieką
🙂
Zrobilam ciasto 250g maki pszennej razowej i 250 g maki tortowej jestem ciekawa czy wyjdą
Proszę dać znać czy bułeczki wyszły, bo sama jestem ciekawa 🙂
Wyszly super! Robilam mniejsze bułeczki. Dzieki za przepis!
Cieszę się, że smakowały 🙂 Pozdrawiam
Teraz piekę co dwa dni nie kupujemy juz pieczywa ale zdecydowanie lepsze wychodza z surowych drozdzy, gdy rojilam z suchy rozwarstwialy mi sie na dole.
Cieszę się, że bułki tak posmakowały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Właśnie zrobiłam. Pierwszy raz w życiu! Syn się zajada ? jeszcze gorące chciał jeść. Zrobiłam tylko dlatego że przepis był prosty a ja jestem leniwa do pieczenia. I pierwszy raz w życiu drożdżowe ciasto mi wyrosło ? dzięki za przepis ?
Cieszę się, że bułki się udały i że synek tak się zajada 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Chcem sprobowac zrobi tylko ze uzywam olej slonecznikowy tez moze byc czy musi byc rzepakowy? 🙂
Śmiało można użyć innego oleju 🙂
Czy może być inna mąka? Mam w domu tylko typ 450
Tak, może być typ 450 🙂 Też z takim robiłam 🙂
A mogę zapytać na której półce piekarnika elektrycznego Pani piecze? Bo mam w instrukcji piekarnika że bułki półka 2 ale piekę 40 minut a one blade. Może powinnam wybrać półkę 3(przedostania od góry)
Na środkowej. Każdy piekarnik niestety jest inny i trzeba go wyczuć. Ewentualnie zawsze można pod koniec pieczenia włączyć na chwilę termoobieg.
Nestety, bułki wyszły bardzo niesmaczne. Wszystko wychodziło jak opisane w przepisie Ale w smaku nieciekawe. Jak ciasto z kupnej mrożonej pizzy. 🙁
Złej baletnicy… Nam bułki bardzo smakują. Jak można i robimy je non stop. Moje dzieci szczęśliwe 🙂
Pani Asiu, jak Pani widzi w komentarzach – innym bułki smakują. Kwestia gustu lub użytych produktów, bo tu też może być problem. Dziwne, że smak bułek porównuje Pani do mrożonej pizzy skoro wypiek jest świeży, domowy.
Czy zagniecione ciasto może przeleżeć noc pod przykryciem? Albo takie już przygotowane do pieczenia bułeczki na blaszce?
Pani Doroto, przyznam szczerze, że nie robiłam tych bułeczek w ten sposób. Raczej robię je na bieżąco.
Najlepsze bułki jakie jadłam. Dziękuję za przepis.
Powiem tak – JUŻ NIGDY NIE KUPIĘ BUŁEK W PIEKARNI! Rewelacja
nie wiem dlaczego wychodzi tak bardzo twarda skórka w srodku sa miękkie ale trudno przeciąć nie wiem co robie żle prosze mi podpowiedzieć z góry dziękuje pozdrawiam
Może za długi czas pieczenia? Każdy piekarnik piecze inaczej. Moja znajoma wkłada do piekarnika (na spód) małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą lub psika piekarnik wodą przed włożeniem bułek do piekarnika i podobno to jej pomaga. Jej piekarnik dość mocno grzeje.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mmm…pyszne ! To był mój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, wyszło idealnie. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam ??
Ciesze się, że smakowały 🙂
Ja dałam 1 kg mąki tortowej i pół kg żytniej do tego całe opakowanie drożdży reszta jak w przepisie razy 3 bo potrójna ilość mąki wyrobiłam mikserem (świderkami) i wyszło super. Z tej ilości mąki wyszły mi 33 bułki
Super 🙂
Witam i zarazem pozdrawiam bułeczki wyszły fajne tylko skórka twarda ,ale już wiem zasługi trzymałam do wyrośnięcia i dlatego ,przepis super,a może ma Pani dobry przepis na chlebek pszenno żytni ,bo ja piekę taki na zakwasie i cały czas mi pęka po bokach tak jak by się rozwarstwiał
Cieszę się, że bułeczki smakowały 🙂 Niestety nie mam przepisu na taki chleb na zakwasie. Zapisuję do zrobienia i na pewno wstawię taki przepis.
Póki co u mnie znajdzie Pani tylko przepis na:
– chleb pszenny (najłatwiejszy) https://www.slodkieokruszki.pl/chleb-pszenny-najlatwiejszy-przepis/
– chleb pszenno-żytni na drożdżach https://www.slodkieokruszki.pl/domowy-chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-slonecznika/
Właśnie upiekłam bułeczki, są pyszne. Dziękuję za przepis 🙂