Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym

Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można je zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie.

Domowe bułki z parówką parówka w cieście drożdżowym przepis

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • około 300 g mąki + do podsypania
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant 8 g
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko klasy M

Dodatkowo:

  • parówki wiedeńskie z szynki Olewnik
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski wsypujemy mąkę, najpierw około 300 g. Dodajemy suche drożdże, szczyptę soli i cukier. Wbijamy 1 jajko i wlewamy ciepłe mleko.

Składniki mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania dodajemy więcej mąki (uwaga! nie dodajemy jej za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde).

Parówki kroimy na pół lub na 3 kawałki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy kawałek parówki. Parówki zawijamy w ciasto, zagniatamy końcówki, tak by powstały podłużne bułeczki i nie było widać wystającej parówki.

Parówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Gdy piekarnik się rozgrzeje każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Jeśli chcemy je podać na przyjęciu, to można je przygotować wcześniej, a przed podaniem na chwilę włożyć do piekarnika, tylko by je lekko podgrzać.

Smacznego 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz