Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można je zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie.
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
- około 300 g mąki + do podsypania
- 0,5 szklanki mleka
- 1 opakowanie drożdży instant 8 g
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko klasy M
Dodatkowo:
- parówki wiedeńskie z szynki Olewnik
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski wsypujemy mąkę, najpierw około 300 g. Dodajemy suche drożdże, szczyptę soli i cukier. Wbijamy 1 jajko i wlewamy ciepłe mleko.
Składniki mieszamy wstępnie łyżką, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podczas wyrabiania dodajemy więcej mąki (uwaga! nie dodajemy jej za dużo, aby ciasto nie wyszło zbyt twarde).
Parówki kroimy na pół lub na 3 kawałki. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy kawałek parówki. Parówki zawijamy w ciasto, zagniatamy końcówki, tak by powstały podłużne bułeczki i nie było widać wystającej parówki.
Parówki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Gdy piekarnik się rozgrzeje każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Jeśli chcemy je podać na przyjęciu, to można je przygotować wcześniej, a przed podaniem na chwilę włożyć do piekarnika, tylko by je lekko podgrzać.
Smacznego