Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze.

Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze (2)

Dziś zapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki, czerwona cebula, papryki i szynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków.

Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizzę

Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę amerykańską typ 500 Młyny Stoisław
  • szczypta soli
  • 2 opakowania drożdży instant (po 7 g)
  • około 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3/4 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz:

  • 8 dużych pieczarek
  • 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta soli ziołowej
  • 2 małe papryki (u mnie żółta i zielona)
  • 1 czerwona cebula
  • kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach)
  • sos do pizzy lub gęsty ketchup
  • mozzarella lub ulubiony żółty ser

Przygotowanie:

Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, drożdże instant i ciepłą wodę z cukrem. Całość wyrabiamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować kulę. Podczas wyrabiania, jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk możemy delikatnie ręce podsypywać mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w zamkniętej misce (lub w przykrytej ściereczką) w ciepłym miejscu na około 30-40 minut.

W między czasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, obie papryki. Całość przyprawiamy solą ziołową i słodką czerwoną papryką, chwilę smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na wysmarowaną oliwą z oliwek blachą. Ciasto delikatnie rozprowadzamy rękami na pożądany kształt. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut.

Po tym czasie ciasto smarujemy sosem do pizzy lub ewentualnie gęstym ketchupem. Na sos wykładamy przygotowany farsz. Na koniec układamy dowolnie pokrojoną szynkę.

Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pizze, szybko posypujemy całość startym serem i znów wkładamy do piekarnika na 5 minut (w tym czasie nasz ser powinien się ładnie rozpuścić).

Pizze podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Domowa pizza z szynką. Prosty przepis na pizze (1)

Do przygotowania  pizzy użyłam mąki pszennej na pizzę amerykańską typ 500 z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

  1. Mariusz says:

    Zdjęcia zachęcają, to prawda. Ta mąka musi być dobra, szkoda tylko, że chyba trudno ją znaleźć, ja u siebie w sklepach takiej nie widziałem.

Skomentuj Mariusz Anuluj pisanie odpowiedzi