Dziś zapraszam Was na prosty przepis na domową pizze z szynką. Oczywiście składniki na farsz możecie dowolnie komponować, ale nam ostatnio bardzo posmakowało, to połączenie. Pieczarki, czerwona cebula, papryki i szynka, a do tego ulubiony sos czosnkowy i ketchup… Było pysznie. Myślę, że warto przygotować sobie od czasu do czasu domowy fast-food i cieszyć się smakiem ulubionych dodatków.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki:
Na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę amerykańską typ 500 Młyny Stoisław
- szczypta soli
- 2 opakowania drożdży instant (po 7 g)
- około 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3/4 łyżki oliwy z oliwek
Na farsz:
- 8 dużych pieczarek
- 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- szczypta soli ziołowej
- 2 małe papryki (u mnie żółta i zielona)
- 1 czerwona cebula
- kilka plasterków szynki (u mnie szynka z liściem w plastrach)
- sos do pizzy lub gęsty ketchup
- mozzarella lub ulubiony żółty ser
Przygotowanie:
Do miski (u mnie specjalna do ciasta drożdżowego z pokrywką, ale jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek, drożdże instant i ciepłą wodę z cukrem. Całość wyrabiamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować kulę. Podczas wyrabiania, jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk możemy delikatnie ręce podsypywać mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w zamkniętej misce (lub w przykrytej ściereczką) w ciepłym miejscu na około 30-40 minut.
W między czasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki, obie papryki. Całość przyprawiamy solą ziołową i słodką czerwoną papryką, chwilę smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na wysmarowaną oliwą z oliwek blachą. Ciasto delikatnie rozprowadzamy rękami na pożądany kształt. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy pod przykryciem (ściereczka) na 15 minut.
Po tym czasie ciasto smarujemy sosem do pizzy lub ewentualnie gęstym ketchupem. Na sos wykładamy przygotowany farsz. Na koniec układamy dowolnie pokrojoną szynkę.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pizze, szybko posypujemy całość startym serem i znów wkładamy do piekarnika na 5 minut (w tym czasie nasz ser powinien się ładnie rozpuścić).
Pizze podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Do przygotowania pizzy użyłam mąki pszennej na pizzę amerykańską typ 500 z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Domowa pizza jest najlepsza na świecie. Można dodać moc pyszności – co kto lubi. Nie tak dawno też robiłam – to była uczta! Pozdrowionka serdeczne 🙂
Zgadzam się – nie ma jak domowa pizza 🙂
zwykle wybieram dosłownie 1 lub 2 dodatki oprócz sera, wolę mniej smaków ale ciekawie doprawione
Dziękuję. Mój mąż lubi „obfite” pizze, więc takie robimy 😀
Uwielbiam domową pizzę i w ogóle domowe fast foody. Ostatnio rozsmakowaliśmy się w domowych burgerach. To jest pyszne 😉 i na dodatek można jeść je bez większych wyrzutów sumienia.
Na pewno te domowe burgery są pyszne 🙂
Twoja pizza wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Dziękuję, pozdrawiam
Zdjęcia zachęcają, to prawda. Ta mąka musi być dobra, szkoda tylko, że chyba trudno ją znaleźć, ja u siebie w sklepach takiej nie widziałem.
Dzień dobry, w przypadku braku wspomnianej mąki może Pan użyć innej. Pizza też wyjdzie 😉