Domowa pizza z kukurydzą, kurczakiem, papryką i ogórkiem

Domowa pizza z kukurydzą, kurczakiem, papryką i ogórkiem Jak wiecie my uwielbiamy domową pizze. Jakiś czas temu szalałam w kuchni z mężem i wspólnie przygotowaliśmy nie jedną, a aż dwie domowe pizze. Jak zawsze nie brakowało na nich składników. Kukurydza, plasterki gotowanego kurczaka, kiszony ogórek (uwielbiam ten dodatek), papryka itd. Taka nasza kolorowa pizza na bogato 😉 Wyszło pysznie. Polecam i Wam. 

Składniki:

Przygotowałam 2 osobne ciasta z tych składników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka plasterków kurczaka gotowanego z Kurnej Półki Cedrob (prosty skład!)
  • 2 małe papryki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 mały kiszony ogórek
  • pół dymki
  • starty żółty ser (u nas mix, polecam mozzarelle)
  • prosty sos pomidorowy na spód (został z innego dania)

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże i olej. Wstępie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce na 1 h.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem (dzięki temu spód pizzy jest fajnie chrupiący). Ręką, którą smarowaliśmy papier wykładamy ciasto na blachę i ugniatamy na kształt pizzy.

Ciasto smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, wykładamy pokrojone dodatki i sypiemy resztę sera (ilość wg upodobań).

Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia (u mnie zazwyczaj wystarczy 10-12 min, pizze należy obserwować, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz