Domowa pizza z kukurydzą, kurczakiem, papryką i ogórkiem Jak wiecie my uwielbiamy domową pizze. Jakiś czas temu szalałam w kuchni z mężem i wspólnie przygotowaliśmy nie jedną, a aż dwie domowe pizze. Jak zawsze nie brakowało na nich składników. Kukurydza, plasterki gotowanego kurczaka, kiszony ogórek (uwielbiam ten dodatek), papryka itd. Taka nasza kolorowa pizza na bogato 😉 Wyszło pysznie. Polecam i Wam.
Składniki:
Przygotowałam 2 osobne ciasta z tych składników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- kilka plasterków kurczaka gotowanego z Kurnej Półki Cedrob (prosty skład!)
- 2 małe papryki
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mały kiszony ogórek
- pół dymki
- starty żółty ser (u nas mix, polecam mozzarelle)
- prosty sos pomidorowy na spód (został z innego dania)
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże i olej. Wstępie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce na 1 h.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem (dzięki temu spód pizzy jest fajnie chrupiący). Ręką, którą smarowaliśmy papier wykładamy ciasto na blachę i ugniatamy na kształt pizzy.
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, wykładamy pokrojone dodatki i sypiemy resztę sera (ilość wg upodobań).
Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia (u mnie zazwyczaj wystarczy 10-12 min, pizze należy obserwować, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg).
Smacznego
Mniam ?? Super pizza i przepis