Domowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak 🙂 Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy domową. Dziś zapraszam Was na pyszną pizze na grubym cieście. Mój mąż uwielbia ją robić i przyznam, że wychodzi mu doskonale 🙂 Zawsze wzbogaca ciasto o ziołowe dodatki, co poprawia smak i… no cóż takiej pizzy w restauracji nie znajdziecie 😉 Spróbujcie.
Składniki: (pizza 30 cm)
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu
- większa szczypta pieprzu ziołowego Skworcu
Farsz:
- 12 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki czerwonej cebuli Stovit (nadała wspaniałego smaku)
- kilka półplasterków kiełbasy krakowskiej
- 2 szczypty soli czosnkowej Skworcu
Dodatkowo:
- dobrej jakości żółty ser
Przygotowanie:
W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy i około łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.
Następnie wlewamy rozrobione drożdże. Całość mieszamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut (tym razem pominęliśmy ten krok bo ciasto i tak bardzo pięknie już wyrosło).
Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom 200 stopni).
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki (bez ogonków), doprawione solą czosnkową. Osobno podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę, pod koniec dodając na patelnię 3 łyżki czerwonej cebuli ze słoiczka. Dosłownie chwilę podsmażamy mieszając składniki.
Na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki, a następnie resztę składników. Całość obficie posypując dobrej jakości startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 12 minut.
Smacznego
Uwielbiam pizzę <3
😀
Domowa smakuje najlepiej 🙂
Oj tak 😀
Przepyszna! Najlepsza jaką robiłam i jadłam!
Dziękuję 😀 Bardzo się cieszę, że pizza z mojego przepisu tak smakowała 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo lubię pizzę na grubym cieście, muszę zrobić z twojego przepisu następnym razem 🙂
😀
Super wygląda ta pizza, ale zawsze wymaga dużo roboty i siedzenia nad drożdżami.
Ta jest naprawdę łatwa. Mój mąż stał się ostatnio specem i najchętniej robił by pizze cały czas 😉
Pozdrawiam