Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii. U mnie w domu uwielbia się pizze. Ale nie taką na telefon czy w restauracji (choć i takie się nam zdarzają 😉 ). Najbardziej lubimy prostą pizze domową. Taką, którą możemy wzbogacić w ulubione składniki lub to co akurat mamy w lodówce 😉 Dodatki do pizzy mogą być dowolne. Przede wszystkim liczy się ciasto. Dziś polecam Wam wersję z dodatkiem suszonej bazylii (pomysł mojego męża). Nadała ona ciasto wyraźnego, niepowtarzalnego smaku. U nas w domu kocha się smak bazylii, więc byliśmy zachwyceni. Polecam i Wam. Spróbujcie.
Domowa pizza na cieście z dodatkiem suszonej bazylii
Składniki: (na pizze 30 cm)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie Swoja Mąka
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody
- suszona bazylia Skworcu
- sól i pieprz czarny świeżo mielony Skworcu
Dodatkowo:
- kawałek kiełbasy krakowskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pieczarek
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól ziołowa Skworcu do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- mozzarella lub żółty ser
- ketchup
Przygotowanie:
Do miski (ja korzystam z takiej, idealna do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, suszoną bazylię (u mnie mała garść), sól i pieprz. Następnie dolewam ciepłą (nie gorącą!) wodę. Całość wyrabiam ręką tak długo aż uzyskam jednolite miękkie ciasto (ciasto nie powinno się kleić do rąk, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ręce mąką). Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, przykrywamy pokrywką (lub ściereczką, jeśli mamy inną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie smarujemy ketchupem. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zwiększamy na 200 stopni (ciasto będzie wyrastać w piekarniku). Zostawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ja podsmażam cebulę z pieczarkami (pokrojonymi w plasterki), papryką i odrobiną soli ziołowej.
Po 10 minutach wyciągamy podpieczone ciasto – powinno ładnie podrosnąć. Nakładamy dodatki i całość obficie posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
Podajemy z ulubionym sosem, ketchupem itd.
P.s. Do pizzy i nie tylko polecam Wam mąki od Swoja Mąka
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Smacznego
Uwielbiam pizzę i też często robię w domu. Wypr↓buję Twój przepis bo jest troszkę inny od mojego. Pizza wygląda smakowieie, aż slinka cieknie. Pozdrawiam
Dziękuję i polecam 🙂
Ja także uwielbiam pizzę, w weekend mam z mężem urodzinki myślę że pojawi się na naszym stole tym razem z twojego przepisu 🙂
Miło mi 🙂 Pozdrawiam i najlepszego życzę 🙂