Domowa pizza jak z pizzerii

Jak przygotować domową pizze jak z pizzerii?

Domowa pizza jak z pizzerii? Z piecem do pizzy Ariete to bardzo proste. Cienka lub puszysta pizza gotowa już w 4 minuty!

Piec do pizzy Ariete jest prosty w obsłudze, ma aż 5 poziomów pieczenia (I 120˚C, II 180˚C, III 260˚C, IV 340˚C, V 400˚C), temperatura do 400 stopni. Dużą zaletą urządzenia jest to, że bardzo szybko się nagrzewa. Ma żaroodporny ceramiczny kamień niepodatny na zabrudzenia. Za  pomocą praktycznych, metalowych łopatek dołączonych do urządzenia można wygodnie ułożyć pizzę na gorącym kamieniu i bezpiecznie ją wyjąć zaraz po zakończeniu procesu pieczenia. 

W piecu do pizzy Ariete można też przygotować pizze mrożone lub inne szybkie przekąski. Ale czy coś się może równać ze świeżą pizzą? Odpowiednie ciasto i możecie zrobić w domu pizze jak z włoskiej pizzerii.

Ja przygotowywałam w tym piecyku już najróżniejsze wersje domowej pizzy i ani razu mnie nie zawiódł. Pizze na grubym cieście, pizze na cienkim cieście, z zielonymi dodatkami, pizza margherita i wiele innych.

Domowa pizza z rukolą

Dziś polecam Wam mój przepis na prostą puszystą pizze.

Pizza w 4 minuty! Zobacz jakie to proste

Przygotuj ciasto, uformuj pizze, dodaj dodatki i włóż do piecyka. Już po 4 minutach możesz cieszyć się pyszną pizzą jak z pizzerii.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

Z podanych składników można przygotować jedną średnią puszystą pizze (jak na zdjęciach) lub 2 mniejsze cienkie.

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i całość dokładnie mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i rozrobione drożdże. Całość wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. W razie potrzeby rękę można podsypać mąką.

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykrycie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).

W międzyczasie rozgrzewamy nasz piecyk do pizzy.

Ciasto krótko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie, formujemy kształt pizzy.

Pizze układamy na metalowych łopatkach dołączonych do pieca do pizzy. Można je lekko podsypać mąką.

Smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy ulubione dodatki i posypujemy wszystko przyprawami.

Wkładamy do nagrzanego pieca Ariete. Już po 4 minutach pizza jest gotowa.

Smacznego

/Wpis we współpracy reklamowej z Ariete/

A Wy jaką pizze najbardziej lubicie?

3 comments

Dodaj komentarz