Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień

Jpeg

Uwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw. Borówka amerykańska, to samo zdrowie. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce są bogatym źródłem witamin  oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Badania wykazują także właściwości lecznicze pigmentu pochodzącego ze skórek owoców. Barwnik ten – antocyjan, jest silnym antyutleniaczem należącym do grupy flawonoidów. Udowodniono, że antocyjan jest pomocny w leczeniu cukrzycy, poprawia krążenie krwi  i przeciwdziała zmęczeniu oczu. Inne związki zawarte w owocach borówki – fito estrogeny chronią przed arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a zwiększają poziom „dobrego” (HDL), mają też działania anty-nowotworowe.  

Jpeg

Zawsze zadawałam sobie pytanie „Czemu nie cieszyć się tymi owocami przez cały rok?” To samo pytanie zadali sobie twórcy marki Przetworyzborowki.pl należącej do firmy Zielono Mi s.c. Przetwory z borówki, to nowość na polskim rynku. Zachęcam Was do ich spróbowania. Ja i bliscy jesteśmy zachwyceni smakiem i konsystencją konfitury. Idealnie nadają się do świątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto ze słoiczka 😉 Już niedługo na blogu podzielę się z Wami pysznymi przepisami z konfiturą z borówki np. świątecznych piernikiem. Ach ten smak 🙂 Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku.

konfitura-z-borowki-amerykanskiej-testowanie-1 konfitura-z-borowki-amerykanskiej-testowanie-2Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu – nie mogłam się oderwać od tego słoiczka 😉

Domowa Konfitura z Borówki Amerykańskiej powstaje na podstawie domowej receptury – na każde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany– od ręcznego zbioru, aż do zapakowania w słoik  i rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski!

Kolejnym produktem oferowanym przez formę są soki z borówki amerykańskiej, jako oryginalny, nowy  oraz niespotykany smak. Sok z borówki posiada witaminy A, B, C i E, a także cynk, potas, magnez i żelazo, dlatego jest bombą witaminową, idealną dla każdego, kto dba o zdrowie. Sok jest w pełni naturalny i przetworzony tylko w niewielkim stopniu, dlatego idealnie nawadnia i dostarcza dziennej dawki witamin i minerałów. Jak tylko otworzę swoją buteleczkę podzielę się z Wami opinią. Ale już czuję, że będzie mi smakował, bo wygląda zachęcająco.

A teraz kilka słów o plantacji skąd pochodzą borówki wykorzystane w przetworach:

Gospodarstwo Ogrodnicze Borówki Amerykańskiej zostało założone w 1989 roku we wsi Grzędy, gm. Tarczyn woj. Mazowieckie. Najpierw zajmowano się tylko produkcją owoców. Od 1995 r. również produkcją sadzonek, a od tego roku produkcją przetworów z borówki. Obecnie powierzchnia uprawy wynosi ok. 7 ha. Dzięki temu, że uprawiane są odmiany od bardzo wczesnych (które zaczynają dojrzewać na początku lipca) przez średnie, do późnych (które kończą dojrzewać pod koniec września) nie ma problemu z ciągłością dostaw. Drugą gałęzią produkcji są sadzonki borówki, jagody kamczackiej, żurawiny wielkoowocowej. Sadzonki produkowane są metodą tradycyjną, czyli z pędów półzdrewniałych, pobieranych  z własnego matecznika. Sadzonki są ukorzeniane w lipcu, a w maju następnego roku ukorzeniony materiał jest przesadzany do doniczek 0,5 l lub 1,5 l. We wrześniu materiał dwuletni jest gotowy do sprzedaży i sadzenia.  Trzecią gałęzią jest produkcja przetworów z owoców borówki amerykańskiej. W kolejnych latach planowane jest poszerzenie oferty o konfitury bez dodatku cukru oraz naturalne soki.  Gospodarstwo posiada corocznie odnawiany certyfikat GlobalGap uprawniający  do sprzedaży owoców na rynki zagraniczne. Dodatkowo certyfikat Integrowanej Produkcji, potwierdzający wysoką jakość owoców.

Jeśli jesteście zainteresowani tą oryginalną i naprawdę pyszną ofertą zapraszam Was na stronę producenta:

logo-przetworyzborowki

 http://przetworyzborowki.pl

Jpeg

*zdjęcia własne i udostępnione przez firmę Zielono mi s.c.

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

  1. Angelika says:

    My hodujemy sami borówkę amerykańską, więc cieszymy się smakiem przez całe lato, a na zimę zamykamy boróweczkę w słoiki ale też mrozimy w całości np.do jagodzianek;)

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi