Dziś zapraszam Was na pyszną domową kawę orzechową, która sprawdzi się równie dobrze jako deser. Słodko, lekko orzechowo i pysznie. Kawa powstała pod wpływem chwili. Czasem już tak mam, że wystarczy otworzyć lodówkę i… pomysł na małą słodycz sam się pojawia 😉 Do kawy podałam pyszne włoskie maślano kakaowe ciasteczka Mulino Bianco. Uwielbiam ich kruchość i smak. Moje dzieci również 😉 One zajadają ciasteczka solo. Ja najbardziej je lubię w towarzystwie ciepłego napoju. Domowa kawa orzechowa pasowała do nich idealnie. Spróbujcie. Warto od czasu do czasu osłodzić sobie dzień 😉
Składniki: (na 1 kawę)
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 4-5 łyżeczek masy orzechowej (u mnie z kawałkami orzechów)*
- 3 łyżeczki kawy zbożowej
- bita śmietana
*jak masa kajmakowa, którą również można użyć, ale w mniejszej ilości
Przygotowanie:
Mleko przelewamy do garnuszka z grubszym dnem, stawiamy na gaz. Dodajemy masę orzechową (najpierw mniejszą ilość, potem należy spróbować i ewentualnie dodać dodatkową łyżeczkę). Mieszając gotujemy mleko, aż masa się w nim rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, chwilę odczekujemy żeby mleko troszkę przestygło. Dodajemy kawę zbożową, szybko mieszamy. Naszą orzechową kawę przelewamy do pucharka i podajemy samą lub z bitą śmietaną.
Jeśli nie lubicie kawałków orzeszków w kawie należy ją przelewać do pucharka przez gęste sitko.
Smacznego
Świetny pomysł na kawę i te ciasteczka muszą być pycha
🙂
Nie znam tych ciasteczek, a wyglądają apetycznie:) Kawy takiej nie odmówię 🙂
😀