Do czego wykorzystać musy owocowe – przepis na pyszny sernik

Do czego wykorzystać musy owocowe?

Do czego wykorzystać musy owocowe? Oj tu mogłabym pisać i pisać, bo moja kulinarna wyobraźnia nie ma końca. Musy owocowe, to dla mnie idealny dodatek do śniadań, deserów, ciast, lodów, a nawet mrożonej kawy. Ja je po prostu uwielbiam. Ale warunek jest jeden – to musi być produktów najwyższej jakości. Dla mnie istnieją wyłącznie musy owocowe, które przygotowuję własnoręcznie lub te z czystym naturalnym składem. Tu nie ma mowy o konserwantach czy jakiś innych sztucznych dodatkach lub zagęszczaczach. Mus powinien być tak właściwie połączeniem owoców i cukru. To coś jak domowa konfitura, z tym że pozbawiona pestek 😉 (mus przecieramy przez sito).

Musy owocowe najlepiej przygotować, gdy nasze działkowe lub ogródkowe krzaczki uginają się od owoców. Słoiczki z musem wekujemy i wkładamy do piwnicy. A jeśli nie mamy na to czasu, to warto sięgnąć po sprawdzone, gotowe produkty. Polecam zajrzeć tutaj – https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/syropy-konfitury-owoce/musy-owoce.html Dobry skład i smak! Wiem, bo czasem korzystam z tych produktów, co pokazywałam już nie raz na moim Instagramie.

No dobrze, ale do czego konkretnie użyć takiego musu? Z czym go podać, aby było naprawdę smacznie? U mnie musy owocowe i inne owocowe przetwory są nieodzownym elementem śniadań – polecam wam np. mój przepis na placuszki bananowe lub placuszki z kaszy manny. Podane z musem owocowym… Po prostu pysznie 🙂 A na deser? Oczywiście domowe ciasto. Ja dziś polecam Wam przepis na pyszny sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych.

Sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych – prosty przepis

Sernik z musem owocowym (u mnie przeważnie malinowy), to mój mały hit. Uwielbiam go. Musem owocowym możecie polać sernik tuż przed podaniem, wówczas najlepiej sprawdza się świeży, jeszcze ciepły mus. Mówię wam, małe niebo na talerzu 😉 Mus można też dodać do masy sernikowej, aby utworzyć z niego charakterystyczne esy floresy. Takie ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie wygląda. Poniżej zostawiam Wam przepis na pyszny sernik na spodzie z ciasteczek zbożowych.

Składniki:

Na masę serową:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub dobrej jakości, gęsty ser z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka klasy L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 160 g ciastek zbożowych
  • 30 g masła, roztopionego
  • mus malinowy lub inny ulubiony

Uwaga! Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Tortownicę (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).

Ciasteczka z masłem wkładamy do misy blendera z nożami i miksujemy do uzyskania czegoś w rodzaju mokrego piasku. Wykładamy nim dno naszej tortownicy, ugniatamy.

Następnie podpiekamy w temperaturze 170 stopni do lekkiego zarumienienia, około 10-12 minut. Studzimy.

Przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy, tylko do połączenia. Masę serową przelewamy na nasz spód z ciasteczek.

Na wierzch sernika wykładamy kilka kleksów musu owocowego (polecam malinowy) i patyczkiem mieszamy delikatnie mus z masą robiąc na cieście esy floresy. Można też dodać kilka całych owoców, jeśli lubicie (delikatnie wciskamy je w masę). Resztę musu zostawiamy do podania.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 45 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Boki ciasta powinny lekko odchodzić od formy, a powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gdy sernik ostygnie wkładamy go na noc do lodówki.

Smacznego

Pamiętajcie, że każdy sernik możecie polać ulubionym musem tuż przed podaniem 😉

 

 

*Uwaga! Zdjęcia poglądowe, ale pomysły/przepisy są sprawdzone 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz