Do czego najlepiej używać cukru kokosowego w kuchni?

Do czego najlepiej używać cukru kokosowego w kuchni?

Źródło zdjęcia: pixabay Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license

Cukier kokosowy zyskuje na popularności wśród amatorów zdrowego żywienia i nie ma w tym cienia przypadku. Powód? Przede wszystkim z uwagi na swoje naturalne pochodzenie w duecie z brakiem poddawania intensywnym procesom chemicznym. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów, i bardzo dobrze komponuje się zarówno z napojami, jak i wypiekami. Sprawdź więc, jak wykorzystać jego potencjał w kuchni.

Cukier kokosowy jako zamiennik białego cukru w napojach

Cukier kokosowy stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnego, białego cukru. Coraz częściej pojawia się w kuchni osób stawiających na zdrowy tryb życia. Wszystko za sprawą procesu jego produkcji. Powstaje z pąków palmy kokosowej, bogatej w enzymy, naturalne drożdze, minerały, witaminy i kwas octowy. Cukier kokosowy ponadto jest substancją o niskim indeksie glikemicznym i ma łagodny, karmelowy smak. Nic więc dziwnego, że znakomicie sprawdza się w roli słodzika do kawy, herbaty, czy też smoothie. Świetnie spisuje się także w różnego rodzaju wypiekach.

Na pytanie cukier kokosowy do czego można odpowiedzieć więc: zarówno do napojów, jak i ciast. Delikatnie podkreśla ich smak, a przy tym charakteryzuje się przyjemnym, karmelowym aromatem. Z powodzeniem wykorzystaj jego potencjał także przygotowując muffiny, ciasteczka, a nawet chleb.

Cukier kokosowy można dodawać także do potraw, a w szczególności tych, które są charakterystyczne dla kuchni azjatyckich. W szczególności mowa o słodkich daniach, w tym m.in. tajskim i indonezyjskim curry. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby stał się składnikiem przepysznej marynaty. 

Wypieki z dodatkiem cukru kokosowego

Jak już wspomnieliśmy, cukier kokosowy znakomicie sprawdza się jako towarzysz ciast, ciasteczek i wielu innych wypieków. Nie dość, że wyróżnia się charakterystycznym, karmelowym smakiem i aromatem, to bardzo dobrze współgra również z innymi składnikami. Wśród nich istotne miejsce zajmuje przede wszystkim kakao. Połączenie tych nut smakowych sprawia, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Cukier kokosowy zastosowanie to także pieczenie ciast, w których oprócz niego gości także cynamon. Ten duet to przepis na kulinarny sukces – nie ma innej możliwości.

Kokosowy cukier będzie także znakomicie współgrał z orzechami. Charakterystyczne smaki tych składników mogą zostać wykorzystane np. w tworzeniu tortów, czy też różnego rodzaju ciast z kremowym nadzieniem. 

Na tym jednak kulinarny potencjał cukru kokosowego w kwestii wypieków się nie kończy. Zawsze można próbować wymieszać go z różnymi składnikami i znaleźć połączenie skrojone na miarę swoich preferencji.

/Artykuł sponsorowany/

 

Dodaj komentarz