Dlaczego warto wybrać opakowania z trzciny cukrowej?

W obecnych czasach coraz większa ilość osób zamawia jedzenie na wynos lub w dostawie. Zabieramy posiłki ze sobą do pracy, do szkoły, na studia czy w trasę. Dlatego oferta pojemników na żywność wciąż się powiększa. Na szczęście producenci coraz częściej stawiają na opakowania ekologiczne, biodegradowalne i kompostowalne. Rezygnacja z plastiku to bardzo ważny temat. Warto wybrać dobrze. Jednorazowe pojemniki wykonuje się nie tylko z papieru czy bambusa. Coraz większą popularnością cieszą się opakowania z trzciny cukrowej. Jakie są ich zalety? Dlaczego warto po nie sięgać? O tym krótko w dzisiejszym wpisie.

Zalety opakowań z trzciny cukrowej

Opakowania z trzciny cukrowej stają się coraz popularniejsze. Nic w tym dziwnego, bo mają naprawdę wiele zalet. Produkuje się je z bogassy, czyli odpadu przerobowego trzciny cukrowej. Tym samym nie dość, że korzystamy z naturalnego surowca, to jeszcze mamy do czynienia z tzw. upcyklingiem. To doskonała alternatywa dla produktów wykonanych z tworzywa sztucznego. Dzięki wykorzystaniu naturalnego materiału takie opakowania jednorazowe są w pełni biodegradowalne. Nie posiadają substancji alergicznych, są bezpieczne i nietoksyczne. Opakowania z trzciny cukrowej nie mają wpływu na smak czy zapach naszych dań. Jedzenie jest pyszne i zdrowe. Wszystko to sprawia, że są idealne dla nas i dla środowiska. Są zdrowe, ekologiczne, biodegradowalne i naprawdę uniwersalne. Wystarczy spojrzeć tylko na ich kształty. Znajdziemy tu opakowania na każdą okazję.

Rodzaje opakowań z trzciny cukrowej

Opakowania z trzciny cukrowej mogą przybierać najróżniejszą formę. Znajdziemy tu np. klasyczne zamykane boxy czy pojemniki trójdzielne, które najczęściej stosowane są w restauracjach i barach. Jednak to nie wszystko. Oferta jest o wiele bogatsza, od talerzy okrągłych w różnych wymiarach po kwadratowe i owalne. Talerze zachowują odpowiednią sztywność, są o wiele bardziej trwałe od tradycyjnych jednorazowych talerzy papierowych Zaletą bagassy jest to, że można z niej wykonać praktycznie każde naczynie. Talerze z trzciny cukrowej, z których możemy korzystać na piknikach, grillu czy podczas różnych przyjęć i imprez okolicznościowych. W ofercie znajdziemy też inne popularne naczynia, jak miseczki do zupy czy kubeczki. Trzcina cukrowa daje wiele możliwości. Można z niej wykonać naprawdę różne opakowania jednorazowe i korzystać z nich nie szkodząc planecie.

Do czego sprawdzą się opakowania z trzciny cukrowej

Jednorazowe opakowania z trzciny cukrowej mają wiele zalet i zastosowań. Są sztywne i stabilne. Sprawdzają się zarówno do ciepłych, jak i zimnych potraw. Doskonale utrzymują temperaturę. Można w nich podawać i przewozić nie tylko dania główne, ale również np. zupy. Tu należy jedynie pamiętać, że nie powinno się w nich zbyt długo przechowywać jedzenia. Idealnie sprawdzają się podczas transportu jedzenia oraz jego krótkiego przechowywania. Nie mają wpływu na smak i zapach przechowywanych w nich dań. Co ciekawe, takie opakowania nadają się nawet do użytku w mikrofalówce. Można je też zamrażać. Tym samym mają naprawdę szerokie zastosowanie. Naczynia z trzciny cukrowej są także wykorzystywane w celach cateringowych i na eventach, takich jak wesela, chrzciny, bankiety i konferencje. Dzięki swojemu eleganckiemu wyglądowi i funkcjonalności, naczynia te są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o środowisko i zastąpić tradycyjne naczynia jednorazowe, wykonane z plastiku lub styropianu. Mogą być również wykorzystywane w domowych warunkach, np. podczas grillowania w ogrodzie lub na przyjęciach w domu. Są one wygodne w użyciu, łatwe do przechowywania i transportu, a przede wszystkim przyjazne dla środowiska.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz