Orkisz to przez wielu niedoceniane zboże. Na szczęście ta odmiana pszenicy wraca do łask i coraz częściej ląduje na naszych stołach w najróżniejszych postaciach. Dlaczego warto sięgać po orkisz i produkty orkiszowe? Z czym podać kaszę orkiszową? Czym jest płaskurka? O tym krótko w dzisiejszym wpisie.
Jakie właściwości ma orkisz?
Czy wiedzieliście, że orkisz był spożywany już przez gladiatorów. Nic w tym dziwnego, bo to bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Nie brakuje w nim też steroli, zdrowych tłuszczów i wielu cennych dla zdrowia witamin, jak witamina B1, B2, B3, B6, A, E, K. Orkisz to też doskonałe źródło wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Dlatego zaliczany jest do tzw. superfood. Nawet św. Hildegarda pisała, że “Orkisz (…) daje silne ciało, zdrową krew tym, którzy je jedzą i czyni ducha człowieka lekkim i radosnym.”
Z czym podać kaszę orkiszową?
Kasza orkiszowa to świetne uzupełnienie diety. Jest bogata w białko, nienasycone kwesty tłuszczowe i kwas krzemowy. I co najważniejsze jest pyszna.Czy wiedzieliście, że kasza orkiszowa sprawdzi się doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych przygotowanych na słodko? Wszystko dzięki temu, że ma delikatny, lekko słodki smak. Można w nim wyczuć również delikatne orzechowe nuty. Co przygotować z kaszą orkiszową? Możliwości jest wiele. Pyszne nadziewane cukinie, kasza orkiszowa z sosem pieczarkowym, najróżniejsze zupy, gulasze. Warto też spróbować kaszy na słodko. Wystarczy ją ugotować w mleku, dosłodzić miodem i podać z porcją owoców. Zdrowe, sycące śniadanie gotowe.
Czym jest płaskurka?
Pisząc o orkiszu nie powinno się zapominać o płaskurce. Dlaczego? Bo to płaskurka dała początek odmianom pszenicy durum i orkiszu. Płaskurka uprawia się już od niemal 10 tysięcy lat. Jest bogata w białko, a mąka z niej ma właściwości chroniące układ krwionośny. Ma dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Jest bogata w wapń, fosfor, witaminę. Jest polecana osobom na diecie i tym z problemami z układem krążenia. To również wszechstronny produkt w kuchni. Można ją dodać do placków, placuszków, do zagęszczania sosów, zup, przygotować na niej pyszne bułeczki i paluchy drożdżowe.
/Artykuł sponsorowany/