Dlaczego warto jeść miód i który wybrać?

Miody. Przez wielu uwielbiane za smak są nie tylko pysznym słodkim dodatkiem do herbaty, owsiane, placuszków czy ciast. Miód kryje w sobie o wiele więcej. Ma mnóstwo wartości odżywczych i jest jednocześnie najsłodszym lekiem jaki dała nam natura.Wielokwiatowy, nawłociowy, rzepakowy, spadziowy, gryczany czy lipowy. Rodzajów miodu jest naprawdę wiele i każdy z nich posiada swoje charakterystyczne zalety. Jednak bez względu na rodzaj miodu jedno jest pewne. Spożywanie miodu w odpowiednich ilościach, pomaga w naturalny sposób zadbać o nasze zdrowie i ogólną kondycję naszego organizmu. Jakie są najważniejsze powody by jeść miód? 

Dlaczego warto jeść miód?

Wyczerpująca odpowiedź na to pytanie byłaby naprawdę długa. Dlatego skupię się na 4 najważniejszych kwestiach. Poza smakiem i wszechstronnym zastosowaniem czy to w potrawach czy w kosmetykach, spożywany w odpowiednich ilościach miód pomaga w naturalny sposób zadbać o zdrowie i ogólną kondycję naszego organizmu. Miód bardzo często zalecany jest diabetykom, ponieważ reguluje on poziom cukru we krwi. Jest więc świetną alternatywą dla zwykłego cukru, a spożywany w małych ilościach, pozwoli także zwalczyć nawyk częstego sięgania po słodycze. Jest to też świetne naturalne lekarstwo. Po miód sięga się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym lub wczesną wiosną, kiedy organizm częściej narażony jest na ataki różnego rodzaju bakterii i wirusów. Miód pomaga walczyć z infekcjami i udrażnia drogi oddechowe, między innymi zwalczając kaszel.

Miód polecany jest też w walce  z alergiami sezonowymi, prowadząc do złagodzenia ich objawów lub skutecznego ich wyeliminowania. Miód warto mieć nie tylko w kuchni czy stosować jako naturalny lek. Miód korzystnie wpływa też nasz wygląd. Chyba każdy słyszał kiedyś o Kleopatrze kąpiącej się w mleku i miodzie? Robiła to nie bez powodu. Miód rozjaśnia i ujędrnia naszą skórę, nadaje jej elastyczności, a co więcej – potrafi zwalczyć lub załagodzić objawy niektórych chorób, które ją atakują. Dlatego tak często jest jednym ze składników naturalnych kosmetyków. Sami również możemy przygotować w domu z jego udziałem różne maseczki na twarz czy usta. Miód ma wszechstronne i dobroczynne zastosowanie. Dlatego warto go mieć zawsze pod ręką.

Po który miód sięgać?

Wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy… Po który miód sięgnąć? Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy miód ma nieco inne właściwości i smak, dlatego warto próbować różnych i wybrać ten, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Poniżej krótki przegląd wybranych miodów i ich zdrowotnych właściwości.

Miód gryczany

Ten miód nie każdemu przypadnie do gustu ze względu na smak. Jest on dość ostry i ziołowy. Jednak jego właściwości są godne uwagi. Znajdująca się w nim rutyna poprawia przyswajalność witaminy C, a więc wpływa m.in. na prace układu odpornościowego, a nawet przyspiesza gojenie się ran. Duże ilości magnezu zawarte w miodzie gryczanym uzupełnią jego niedobory w organizmie. Wysoka zawartość żelaza wspomoże osoby zmagające się np. z anemią. Jest on też polecany osobą mającym problemy z wątrobą. Dodatkowo działa odtruwająco i oczyszczająco.

Miód lipowy

Jeden z najpopularniejszych miodów. Miód lipowy pszczoły produkują, pozyskując nektar z kwiatu lipy. Jest idealny w walce z przeziębieniami. Działa przeciwbakteryjne, wykrztuśne, napotne, a także przeciwgorączkowe. Może działać uspokajająco i lekko nasennie.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy powstaje przy okazji zapylania przez pszczoły malowniczo żółtych pól rzepaku. Jest kremowy i niemal biały. Dzięki zawartości glukozy i fruktozy, miód rzepakowy jest szczególnie polecany w przypadku schorzeń wątroby. Świetnie spełnia rolę detoksu wątroby, wspomagając przy okazji przemianę tłuszczów. Miód ten redukuje też stany zapalne wywołane wrzodami żołądka, reguluje pracę układu gastrycznego, może być pomocny przy wzdęciach, zgadze i pochodnych problemach. Miód z rzepaku polecany jest jest też dla osób, które posiadają zmiany trądzikowe, a także dążą do wygładzenia cery. Dzięki zawartości potasu, reguluję prace mięśnia sercowego, wpływa również na poszerzenie naczyń wieńcowych.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin, co ma ostatecznie wpływ na to, że wykazuje on różnorodne właściwości dobroczynne. Wiosenny miód składa się w dużej mierze z cukrów prostych, dlatego korzystnie wpływa na układ krążenia. Stanowią one cenne źródło energii w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego. Zawarta w miodzie wielokwiatowym łatwo przyswajalna glukoza doskonale odżywia mięsień sercowy, dzięki czemu może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Miód ten dobrze wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego. Letni miód wielokwiatowy może łagodzić katar sienny i alergiczny.

Miód nawłociowy

Dlaczego warto wybrać miód nawłociowy? Miód nawłociowy jest mniej popularny, jednak nie bez powodu był kiedyś nazywany “nektarem życia”. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi. Doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi objawy kamicy nerkowej. Wspomaga leczenie stawów. Wykorzystywany jest przy leczeniu przerostu prostaty. Obecna w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Z tego powodu miód niezwykle korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża. Wspomaga usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Dzięki właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, stosowany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Miód manuka

Miody manuka to miody z rodziny nektarowych wytwarzanych z kwiatów krzewów manuka, które są drzewami z rodzaju herbacianych. Dlaczego warto sięgać po miód manuka? Ma on szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości. Do najbardziej znanych zaliczyć można m.in.: działanie bakteriobójcze, pomaga podczas zwalczania takich bakterii jak gronkowiec złocisty, paciorkowiec, czy też nawet bakterie e – coli, miód manuka przywraca oraz reguluje równowagę bakteryjną w jelitach, ma działanie łagodzące długotrwały ból gardła i uciążliwy katar,  miód ten łagodzi, a nawet eliminuje problemy skórne (np. trądzik).

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Aśka Anuluj pisanie odpowiedzi