Dlaczego warto i jak stosować olej z czarnuszki w kuchni?

Olej z czarnuszki to tzw. złoto faraonów i prawdziwe superfood. Nasiona czarnuszki siewnej, z których pozyskiwany jest olej, zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji, działających m.in. immunomodulująco, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Niestety smak czystego oleju czarnuszkowego pozostawia wiele do życzenia. Można go jednak dodawać do wielu potraw i napojów. Jak konkretnie można wykorzystać olej z czarnuszki w kuchni?

Olej z czarnuszki – dlaczego warto go spożywać?

Olej z czarnuszki jest pełen dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Najważniejsze jest jego działanie:

  • przeciwalergiczne – liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie oleju z czarnuszki łagodzi objawy alergicznego nieżytu nosa (kataru siennego), kaszlu i astmy oskrzelowej, a także atopowego zapalenia skóry czy objawów żołądkowych alergii;
  • łagodzące dla układu pokarmowego – olej z czarnuszki wspiera leczenie refluksu i wrzodów żołądka oraz jest pomocny w leczeniu zatruć pokarmowych. Regularne stosowanie czarnuszki wspomaga funkcjonowanie wątroby;
  • wspomagające odporność – olej z czarnuszki ma udowodnione działanie regulujące funkcje układu odpornościowego – warto go stosować, aby zmniejszyć ryzyko infekcji, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także obniżyć ryzyko wielu poważnych chorób przewlekłych wynikających z niedoborów odporności,
  • poprawiające kondycję skóry i włosów – regularne spożywanie oleju z czarnuszki może wspomóc leczenie łupieżu i chorób skóry głowy. Dodatkowo olej ten, dzięki zawartości m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych i ważnych minerałów, poprawia także stan włosów osłabionych, wypadających i łamliwych.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie (na skórę, paznokcie i włosy) oraz wewnętrznie (doustnie). Przy stosowaniu od wewnątrz, należy pamiętać o kilku aspektach, aby czerpać ze stosowania tego oleju najwięcej korzyści. Przede wszystkim olej z czarnuszki stosujemy zawsze na zimno, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur traci on większość swoich właściwości. Warto wybrać z tego powodu olej tłoczony na zimno, nierafinowany i odpowiednio przechowywany. 

Jeśli chcesz dodać olej z czarnuszki do ciepłej potrawy, odczekaj, aż nieco wystygnie. Oleju z czarnuszki absolutnie nie powinno się podgrzewać ani smażyć na nim dań.

Do czego można dodać olej z czarnuszki? Zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki można spożywać w czystej postaci – na łyżeczce – jednak dla wielu osób jego smak jest zbyt odrzucający i mają problem z regularnym stosowaniem. Dlatego też warto przyjrzeć się pomysłom na podanie oleju z czarnuszki w inny sposób – jako dodatek do innych dań czy napojów. Do czego można dodać olej z czarnuszki? Oto kilka propozycji:

  • Olej z czarnuszki można polewać sałatki i surówki, zamiast paczkowanego sosu winegret. Efektem będzie bardziej intensywny, korzenny posmak potrawy.
  • Nadaje się także do polania makronu czy kaszotto – np. w połączeniu z olejem rzepakowym.
  • Świetnie współgra z tuńczykiem, podkreślając jego smak.
  • Dodany do koktajlu, smoothie czy zupy krem, będzie całkowicie niewyczuwalny.
  • Olej z czarnuszki można dodawać do past kanapkowych (np. z awokado).
  • Olej można przyjmować w połączeniu z miodem, sokiem owocowym, syropem klonowym, syropem z agawy lub syropem z jagody kamczackiej/malin– jego smak będzie wówczas ledwie zauważalny (to dobry patent na podanie oleju dziecku). Może także stanowić jeden ze składnik prozdrowotnego syropu z cebuli, czosnku i miodu.

Olej z czarnuszki – dawkowanie

Wszystko, co w nadmiarze szkodzi – także olej z czarnuszki, także pamiętajcie, aby stosować go rozsądnie. W przypadku osób dorosłych bezpieczną ilością do doustnego stosowania są 1-2 łyżeczki na dobę (500-1000 mg). Najlepiej podać je w dwóch dawkach – np. rano i wieczorem. To wystarczająca ilość, aby zobaczyć korzystne efekty (widoczne po co najmniej 14 dniach stosowania) i jednocześnie bezpieczna dla naszego zdrowia. 

W przypadku dzieci dozwolona dawka jest jeszcze niższa. Nie powinno się podawać oleju z czarnuszki dzieciom poniżej 12 miesiąca życia (niemowlętom). Po ukończeniu roczku można spróbować podać dziennie 1/4 łyżeczki. U dziecka 2-letniego możemy zwiększyć dawkę do 1/2 łyżeczki na dobę, a u starszaka – 3-6-letniego – do 1 łyżeczki na dobę.

*współpraca

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz