Czy istnieje niskokaloryczny i niskowęglowodanowy makaron? Okazuje się, że tak. Makaron konjac to produkt, który śmiało można wprowadzić do swojej diety nie bojąc się o kalorie. Makaron konjac aż w 97 procentach składa się z wody. Resztę stanowi mąka z bulwy warzywnej konjac. W tej mące nie znajdziemy tłuszczu. Ma też śladowe ilości białka czy węglowodanów, za to zawiera sporo cennego błonnika roślinnego. Jakie jeszcze zalety ma makaron konjac? Gdzie można go kupić? Dla kogo jest najlepszy?
Czym jest makaron konjac?
Makaron konjac znany jest na rynku też jako makaron shirataki. To makaron wytwarzany z bulwy rośliny Amorphophallus konjac. Roślina ta pochodzi z Indochin. Makaron składa się w większości z wody (97%). Resztę stanowi mąka z bulwy warzywnej konjac, w której znajduje się sporo błonnika roślinnego o nazwie glukomannan. Produkt syci i dobrze zaspokaja głód.
Jak wygląda i smakuje makaron konjac?
Makaron konjac jest niskowęglowodanowy i niskokaloryczny. Jest jaśniejszy niż klasyczny makaron, wręcz przezroczysty. Ze względu na to, że w prawie 97% składa się z wody ma lekko galaretowatą konsystencję. Jest przy tym elastyczny, sprężysty. Jak smakuje makaron konjac? Ten makaron jest bezsmakowy. Wyróżnia go to, że wchłania zapachy i smaki dodatków, z którymi się go podaje.
Kto może spożywać makaron konjac?
Makaron konjacjest ceniony przede wszystkim przez osoby będące na różnych dietach. Idealnie sprawdza się dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, będących na diecie keto, cukrzycowej, wegańskiej czy niskowęglowodanowej. Może być też stosowany przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Jakie właściwości ma makaron konjac?
Makaron konjac ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wpływa m.in. na:
- obniżenie złego cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów we krwi,
- dobrze wpływa na perystaltykę jelit,
- przeciwdziała zaparciom,
- wspomaga metabolizm
Makaron ten, choć niskokaloryczny, zawiera witaminy A, E, D, C, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor i cynk.
*artykuł sponsorowany