Guma to jeden z materiałów, który wciąż jest niezastąpiony na rynku. Jest ceniona ze względu na swoją elastyczność, wytrzymałość na rozciąganie, odporność na ścieranie czy też działanie różnych czynników atmosferycznych. Oczywiście różne rodzaje gumy charakteryzują się odmiennymi właściwościami. Dzięki temu można je wykorzystać w wielu dziedzinach.
Dlaczego guma jest tak popularnym tworzywem?
Wszystko dzięki jej właściwościom. Guma jest bardzo elastyczna, co pozwala na tworzenie z niej najróżniejszych kształtów. Jest też bardzo trwała. To materiał odporny na ścieranie i działanie wielu czynników atmosferycznych. Ma też doskonałe właściwości izolacyjne, termiczne i elektryczne. Wiele wyrobów z gumy zapewnia też bezpieczeństwo. Przykładem są antypoślizgowe lub amortyzujące elementy.
Gdzie są stosowane wyroby z gumy?
Wyroby z gumy stosowane są m.in. w motoryzacji, budownictwie, przemyśle, a nawet w rolnictwie. Wszelkie uszczelki, opony, amortyzatory, nawierzchnie sportowe, wykładziny, elementy najróżniejszych maszyn i urządzeń. Elementy z gumy spotykamy też w życiu codziennym. Dlatego nic dziwnego, że jest to wciąż jeden z ważniejszych materiałów.
Przykład zastosowań
Najlepszym i najbardziej znanym przykładem wyrobów z gumy, które są wszechobecne w wielu dziedzinach życia są uszczelki gumowe. Są one kluczowym elementem wielu systemów i urządzeń, zapewniając szczelność, ochronę i wydłużając żywotność. Ich wszechstronność i właściwości sprawiają, że są obecne praktycznie w każdej dziedzinie życia. Produkcją profesjonalnych uszczelek zajmują się takie firmy jak np. https://www.twg-stankiewicz.pl/ Dla nich guma nie ma tajemnic. Wyprodukują każdą uszczelkę.
Przemysł spożywczy, a elementy z gumy
Czy w przemyśle spożywczym też wykorzystuje się elementy gumowe, np. uszczelki. Oczywiście. Tu również pełnią one kluczową rolę zapewniając szczelność, chroniąc przed zanieczyszczeniami itd. Jednak, zważywszy na kontakt z żywnością, elementy gumowe muszą spełniać surowe normy dot. kontaktu z żywnością, takie jak te określone przez Food and Drug Administration (FDA). Wybierane są materiały odporne na działanie substancji chemicznych, wysokich i niskich temperatur oraz rozwój bakterii.
/Wpis we współpracy/


