Czym jest Ajurweda? Termin ten w wolnym tłumaczeniu oznacza naukę o życiu lub wiedzę o życiu. Jeśli chce się żyć zgodnie z zasadami ajurwedy należy również dopasować swoją dietę do rodzaju posiadanej energii.
Zasady diety ajurwedyjskiej
Podstawową zasadą diety ajurwedyjskiej jest ustalenie jej zgodnie z naszą doszą. Każda dosza jest wynikiem proporcji 5 żywiołów z jakich się składamy. Wyróżnia się 3 dosze: vata, pitta i kapha. Uważa się, że u każdego człowieka dominująca jest jedna z nich. W zależności od doszy należy spożywać jedzenie w różnych proporcjach. Inna zasada diety mówi, że żołądek należy w ⅓ wypełnić pokarmem stałym, w ⅓ płynnym, a pozostałą część zostawić pustą. Produkty powinny być naturalne i nieprzetworzone. Należy jeść i pić tylko wówczas, gdy jest się głodnym lub spragnionym. Pomiędzy posiłkami muszą występować przerwy od 3 do 6 h, a dania muszą być spożywane regularnie.
Jakie jedzenie dla jakieś doszy
W diecie ajurwedyjskiej znajdziemy:
- rośliny strączkowe,
- zboża,
- warzywa,
- owoce,
- orzechy,
- nasiona,
- przyprawy,
- substancje słodzące.
Menu w diecie dostosowane jest w zależności od rodzaju posiadanej energii – doszy. Osoby pitta w diecie uwzględniają smaki gorzkie, cierpkie i słodkie. Nie powinny sięgać po potrawy kwaśne i ostre. Osoby vata smak słodki, słony i kwaśny. Niewskazane jest smak gorzki i ostry. Osoby kappa sięgają po ostre, gorzkie i cierpkie potrawy. Osoby spod tej doszy słodzą tylko miodem. Będąc na diecie można też sięgać po różne herbaty czy suplementy. Tu warto udać się na strony zajmujące się Ajurwedą, jak devaharmony.com
Dieta ajurwedyjska – czego unikać?
Dieta ajurwedyjska zakłada zdrowe żywienie. Osoby będące na tej diecie powinny ograniczyć np. mięso, alkohol i kofeinę. Takie produkty sprzyjają powstaniu ama, czyli szkodliwych metabolizmów, które według zasad i wierzeń ajurwedy są przyczyną wszystkich chorób.
*wpis we współpracy