Dziś zapraszam Was na deserowe placuszki z płatkami i owocami lata. Uwielbiam takie propozycje. Oczywiście możecie zrezygnować z bitej śmietany i podać je wyłącznie z samymi owocami. Będzie na pewno zdrowiej 😉 Ale ja dziś postanowiłam zaszaleć 😉 Porcja nie jest duża, więc nie grzeszę tak mocno 😉 Polecam Wam takie placuszki zarówno na śniadanie jak i w formie deseru. Spróbujcie.
Składniki: (na 4 placuszki)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
- 4 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych Sonko
- 1 jajko M
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len)
- ulubione owoce: u mnie truskawki, borówki
- dodatki (opcjonalnie): cukier puder, bita śmietana, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki pełnoziarnistych opiekanych płatków orkiszowych, chwilę mieszamy.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (nie za duży ogień). Smażymy z dwóch stron na złoto, placuszki powinny ładnie urosnąć i być puszyste.
Propozycja podania: Lekko przestudzone placuszki oprószamy cukrem pudrem, nakładamy porcję bitej śmietany, dodajemy owoce i listki świeżej mięty.
Smacznego
Bardzo apetyczne placuszki, no i te owoce…mniam 🙂
Dziękuję 😀