Deserowa chałka z orzeszkami w karmelu

Deserowa chałka z orzeszkami w karmelu. Moja rodzina wprost uwielbia najróżniejsze placki, placuszki i chałkę po francusku. Byle na słodko 😉 Dziś polecam Wam deserową chałkę z orzeszkami w karmelu. Pyszna, prosta w przygotowaniu. Idealna zarówno na deser (możecie ją podać również z kleksem z bitej śmietany), jak i słodkie śniadanie. Uwielbiana przez moją rodzinę i znajomych. U nas wszystko co słodkie i chrupiące znika mgnieniu oka. W szczególności orzeszki w karmelu. Uwielbiam je <3 Sprawdzają się idealnie jako przekąska do kina, na spacer, na spotkania z przyjaciółmi lub chwile z mężem przy pełnym napięcia filmie 😉 Wówczas chrupiemy jeszcze szybciej 😉 A na poważnie z całego serca polecam Wam orzeszki w karmelu Beskidzkie Idealne słodkie, idealnie chrupiące. Obok takich przekąsek trudno przejść obojętnie.

W bogatej ofercie Beskidzkie znajdzie też inne wspaniałe orzeszki ( o których pisałam Wam tutaj). Macie do wyboru 8 smaków:

  • orzeszki bez soli PRAŻONE
  • orzeszki Beskidzkie z solą morską
  • orzeszki Beskidzkie z solą
  • orzeszki Beskidzkie papryka
  • orzeszki Beskidzkie barbeque
  • orzeszki Beskidzkie wasabi
  • orzeszki Beskidzkie ser-cebulka
  • orzeszki Beskidzkie w karmelu

Polecam 😀

A teraz czas na przepis. Koniecznie spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 1 mała chałka
  • 1 jajko klasy M
  • około 2 łyżki mleka
  • garść orzeszków w karmelu Beskidzkie
  • 2/3 łyżki masła
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

Chałkę kroimy na kromeczki. Orzeszki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wsypujemy rozdrobnione orzeszki. Całość dokładnie mieszamy.

Kromeczki chałki maczamy w masie z obu stron w taki sposób, aby orzeszki też znalazły się na kromkach (gdy kromki będą na patelni można też posypać jedną stronę kromeczek dodatkowo rozdrobnionymi orzeszkami).

Kromki z chałki smażymy na łyżce masła (na małym ogniu) z obu stron na złoto.

Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi