Deser z tapioki z wiśniami i sosem czekoladowym Dziś coś na szybko. Deser z nawodnionej tapioki, do tego wiśnie i domowy sos czekoladowy. Całość zajmie Wam dosłownie kilka minut. Pysznie i prosto. Kto się skusi na taki deser?
Składniki: (na 2 porcje)
- 2 saszetki nawodnionej tapioki KOALA (90 g)
- wiśnie z syropu
Na sos czekoladowy:
- 100 g czekolady
- 1 czubata łyżeczka masła
- 7 łyżek mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy masło, mleko i ekstrakt waniliowy (można pominąć), energicznie mieszamy do połączenia składników. Sos odstawiamy do przestudzenia. Im będzie zimniejszy, tym będzie bardziej gęsty.
Na zimną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią wysypujemy saszetkę tapioki. Całość wyrównujemy. Podgrzewamy na średnim ogniu około 1 minuty, a następnie odwracamy nasz placek i podgrzewamy ten sam czas z drugiej strony. Zdejmujemy na talerzyk. Tak samo postępujemy z drugim. Warto jeszcze ciepły placek delikatnie zgiąć na pół.
Nakładamy do środka wiśnie z niewielką ilością syropu i całość polewamy naszym czekoladowym sosem.
Smacznego