Deser z galaretką, kremem i puree z truskawek

Deser z galaretką, kremem i puree z truskawek

Dziś mam dla was przepis na prosty i pyszny deser. Idealny na osłodę ciężkiego dnia i poprawę humoru. Idealnie sprawdzi się też, gdy najdzie nas po prostu ochota na coś słodkiego 😉 Niezawodna galaretka, owoce, szybki krem i puree z truskawek 🍓 Czy trzeba czegoś więcej? 😉 Kto chętny na taki deser?

Składniki:

  • 1 galaretka – u mnie brzoskwiniowa Wodzisław
  • 400 ml wody
  • 3-4 łyżki borówek
  • kupne lub domowe puree z truskawek
  • 250 ml zimnej śmietanki 30%
  • 3 czubate łyżki mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudru lub do smaku
  • kilka kropli soki z cytryny
  • ekstrakt waniliowy na czubku łyżeczki

Do dekoracji:

  • u mnie borówki, liofilizowane maliny w białej czekoladzie, odrobina kakao i żelki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

Wlewamy do szklanek. Dodajemy borówki.

Szklanki układamy pod kątem np. w foremkach na babeczki. Wkładamy do lodówki do stężenia galaretki.

Do każdej szklanki z galaretką nakładamy porcję puree z truskawek. Ja dziś użyłam kupne, ale z łatwością można zrobić domowe. Jak zrobić domowe puree z truskawek? Świeże lub mrożone owoce blendujemy z odrobiną soku z cytryny i cukrem do smaku.

W misce miksujemy zimną śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Ilość cukru pudru i soku dodajemy według upodobań. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do szklanek. Mi pomagały dzieci 😉

Każdy deser dekorujemy według uznania. U mnie kawałki liofilizowanych malin w białej czekoladzie, kakao, borówki i żeli (życzenie dzieci).

Smacznego

*współpraca

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz