Deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami

Deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami (1)Uwielbiam rabarbar. Jego kwaskowatość doskonale komponuje się z najróżniejszymi deserami. Dziś zapraszam Was na prosty, ale pyszny i ładnie prezentujący się na stole deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami. Idealna równowaga między słodkim i kwaśnym smakiem, a do tego bardzo proste i szybkie przygotowanie. Spróbujcie. Warto przygotować sobie taki deser póki sezon na rabarbar wciąż trwa.

Deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami (4)

Składniki:

* ilość zależy od indywidualnych upodobań

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki 2-3 mm.

Na małą patelnię nalewamy wodę (5 łyżek) i wsypujemy nasz rabarbar. Następnie całość posypujemy po wierzchu cukrem. Na początku warto nasypać go mniej, pod koniec można dodać więcej. Nasz rabarbar „smażymy/dusimy” na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Rabarbar powinien być miękki, lekko się rozpadać i delikatnie słodki.

Deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami (3)Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Do pucharka nakładamy warstwami – rozdrobnione ciasteczka (około 3 łyżki), połowę rabarbaru, znów ciasteczka (około 3  łyżki), warstwę serka homogenizowanego (najlepiej, aby był zimny), rabarbar i resztę ciasteczek. Ilości są orientacyjne, zależą od wielkości pucharka.

Deser odstawiamy na około 3 minuty, aby rabarbar nie był zbyt gorący i ciasteczka lekko namiękły.

Podajemy.

Deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami (4)Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz