Uwielbiam rabarbar. Jego kwaskowatość doskonale komponuje się z najróżniejszymi deserami. Dziś zapraszam Was na prosty, ale pyszny i ładnie prezentujący się na stole deser warstwowy z rabarbarem i ciasteczkami. Idealna równowaga między słodkim i kwaśnym smakiem, a do tego bardzo proste i szybkie przygotowanie. Spróbujcie. Warto przygotować sobie taki deser póki sezon na rabarbar wciąż trwa.
Składniki:
- 1 większa łodyga rabarbaru
- 5 łyżek wody
- cukier (kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia*
- 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią)
- 10 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie
- 2 szt. markiz kakaowych Cukry Nyskie
* ilość zależy od indywidualnych upodobań
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki 2-3 mm.
Na małą patelnię nalewamy wodę (5 łyżek) i wsypujemy nasz rabarbar. Następnie całość posypujemy po wierzchu cukrem. Na początku warto nasypać go mniej, pod koniec można dodać więcej. Nasz rabarbar „smażymy/dusimy” na średnim ogniu około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Rabarbar powinien być miękki, lekko się rozpadać i delikatnie słodki.
Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy.
Do pucharka nakładamy warstwami – rozdrobnione ciasteczka (około 3 łyżki), połowę rabarbaru, znów ciasteczka (około 3 łyżki), warstwę serka homogenizowanego (najlepiej, aby był zimny), rabarbar i resztę ciasteczek. Ilości są orientacyjne, zależą od wielkości pucharka.
Deser odstawiamy na około 3 minuty, aby rabarbar nie był zbyt gorący i ciasteczka lekko namiękły.
Podajemy.