Deser amaretto (z mascarpone)

deser-amaretto-z-mascarponeUwielbiam szybkie pucharkowe desery i smak amaretto. Dziś zapraszam Was na pyszny deser amaretto (z mascarpone). Do przygotowania deseru użyłam mojego ulubionego syropu barmańskiego Amaretto (bez alkoholu) oraz pysznych ciasteczek francuskich, które namoczyłam w kawie. Deser przygotowuje się w kilka chwil. A potem już można się tylko delektować smakiem. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki syropu barmańskiego Amaretto
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ciasteczka francuskie Brześć
  • 1 filiżanka kawy*
  • na wierzch deseru: płatki migdałowe i szczypta ciemnego kakao

*u mnie z 1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy serem mascarpone, dodajemy jogurt naturalny, syrop barmański Amaretto i cukier puder, całość dokładnie mieszamy do połączenia. Próbujemy.

Zaparzamy małą filiżankę kawy. W miseczce układamy połamane ciasteczka francuskie, zalewamy je gorącą kawą i szybko układamy warstwy deseru (ciasteczka nie mogą za długo leżeć w kawie).

Do pucharka układamy warstwę serka amaretto, kawowe ciasteczka, znów serek, ciasteczka i serek. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i szczyptą ciemnego kakao.

Podajemy.

deser-amaretto-3

Deser amaretto (z mascarpone) – przepis

deser-amaretto-2

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marzena Szkodzińska Anuluj pisanie odpowiedzi