Delikatny serowy torcik na zimno

Delikatny serowy torcik na zimno (2)Delikatny serowy torcik na zimno (4)

Dziś zapraszam Was na pyszny delikatny serowy torcik na zimno. Dosłownie rozpływa się w ustach 🙂 Przygotowałam go w raz z dziećmi z okazji urodzin męża. Mąż nie przepada za tortami z masą, ale za to uwielbia wszelkie serniki. Dziś postawiłyśmy (wraz z córeczką), że torcik dla taty będzie miał smak poziomkowo-truskawkowy i stąd ten delikatny kolor. Polecam Wam to ciasto. Idealne nie tylko na przyjęcie, ale od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas znika w mgnieniu oka 🙂

Delikatny serowy torcik na zimno (1)Delikatny serowy torcik na zimno (5)

Składniki: (na tortownice 24 cm)

  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 500 ml wrzątku
  • opakowanie biszkoptów – u mnie bezcukrowe Mamut
  • kilka bezików do dekoracji – u mnie Mamut
  • chipsy kokosowe do dekoracji
  • opcjonalnie kilka malin (najlepiej świeżych, ja dziś nie miałam więc moje są wyłącznie dekoracją)

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Dno blaszki wykładamy biszkopcikami. Pozostałe będą stanowić dekorację. Blaszkę dla zabezpieczenia przed wypłynięciem masy warto obwinąć od zewnątrz folią spożywczą.

Zabezpieczenie formy

Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietankę lekko miksujemy. Najpierw samą z odrobiną soli, a następnie z cukrem pudrem. Nie trzeba jej ubijać, ma się wyłącznie „napuszyć”. Kolejno dodajemy ser, krótko miksujemy. A następnie powoli strumyczkiem wlewamy galaretki, miksujemy do połączenia składników (uwaga może chlapać).

Masę wylewamy ostrożnie na biszkopciki. Najlepiej robić to chochelką. Najpierw wylewamy małą ilość i wstawiamy blaszkę na chwilę do lodówki. Po chwili powoli chochelka po chochelce wylewamy resztę ciasta (jakby biszkopciki się podnosiły należy je lekko docisnąć, po nasączeniu powinny się utrzymywać na dnie).

Blaszkę wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zacznie ładnie zastygać nakładamy na wierzch biszkopciki, powinny się ładnie przykleić do masy. Ciasto powinno stać w lodówce najlepiej całą noc. Przed podaniem dowolnie zdobimy – polecam małe beziki i chipsy kokosowe. Obkrawamy nożem wokół ciasto, aby swobodnie wyciągnąć je z blaszki.

Podajemy.

Delikatny serowy torcik na zimno (6)Delikatny serowy torcik na zimno (2)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Marcepanowy Kącik Anuluj pisanie odpowiedzi