Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik

Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (4)

Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (1)

Dziś zapraszam Was na wspaniały delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik. Idealny na zbliżające się święta i każde przyjęcie. Prosta, dość efektowna dekoracja, a do tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie.

Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (2)
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik
 
Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (5)Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (7)
Składniki: (na tortownicę 24 cm)
 
Na spód:
  • 200 g maślanych herbatników
  • 100-110 g masła

Na sernik:

  • 500 g sera na sernik (z wiaderka)
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3-4 cytrynki z imbirem i miodem Ogródek Dziadunia + 2 łyżki syropu z cytrynek
  • 500 ml wrzącej wody

Do dekoracji:

Przygotowanie:

Maślane herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach. Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Blaszkę wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

W 500 ml wody rozpuszczamy dwie galaretki – cytrynową i pomarańczową. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce miksujemy zimne mleko ze Śnieżkami (bita śmietana w proszku) do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 2 płaskie łyżki cukru pudru, chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy ser, drobno pokrojone 3-4 plasterki cytrynek oraz 2 łyżki syropu z cytrynek. Miksujemy do połączenia składników.

Następnie małym strumyczkiem wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy ostrożnie na schłodzony ciasteczkowy spód.

Sernik wkładamy do lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia.

Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta). Oprószamy wierzch sernika mieszanką cukru pudru z cukrem cynamonowym*. Podajemy.

*laski cynamonu i anyż stanowią wyłącznie ozdobę

Delikatny pomarańczowo-cytrynowy sernik (6)

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi