Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem

Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem

Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem Uwielbiam omlety za ich prostotę, ale też i nieograniczone możliwości. Wystarczy dodać jakiś owoc lub przyprawę, a zmieniają zupełnie smak. Dziś zapraszam Was na przepis na delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem. Jak do tej pory, to chyba mój ulubiony omlet. Połączenie cynamonu, jabłka i miodu sprawdziło się wspaniale. Takim śniadaniem mogłabym zaczynać każdy dzień. Spróbujcie i Wy, polecam.

Składniki: (na 1 osobę)

  • 1 jajko klasy M
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 25 g miodu wielokwiatowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • opcjonalnie cukier puder do podania
Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość).

Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę “omletową” i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz