Delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem Uwielbiam omlety za ich prostotę, ale też i nieograniczone możliwości. Wystarczy dodać jakiś owoc lub przyprawę, a zmieniają zupełnie smak. Dziś zapraszam Was na przepis na delikatny omlet jabłkowy z miodem i cynamonem. Jak do tej pory, to chyba mój ulubiony omlet. Połączenie cynamonu, jabłka i miodu sprawdziło się wspaniale. Takim śniadaniem mogłabym zaczynać każdy dzień. Spróbujcie i Wy, polecam.
Składniki: (na 1 osobę)
- 1 jajko klasy M
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 25 g miodu wielokwiatowego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- opcjonalnie cukier puder do podania
Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do białka dodajemy miód, miksujemy na najwyższych obrotach, aż dobrze ubijemy białko (nie musi być sztywne, ale winno powiększyć objętość).
Do miski z żółtkiem dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, mleko i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników (małe obroty). Następnie dodajemy ubite białko, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wylewamy masę „omletową” i smażymy na mniejszym ogniu, aż omlet się zetnie. Następnie przekładamy omlet na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy sam lub posypany delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego
pychotka! 🙂
🙂