Delikatny i puszysty sernik cytrynowy

Delikatny i puszysty sernik cytrynowy* Delikatny i puszysty sernik cytrynowy – pomysł i przepis własny. Przepis brał udział w konkursie Delecty

Sernik… ach czasem myślę, że nie ma lepszego ciasta. Moja rodzina go wprost uwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie.

Delikatny i puszysty sernik cytrynowy
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 1 kg sera z wiaderka
  2. 4 żółtka z jaj klasy M
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki kaszy manny
  5. 1 duży cukier waniliowy Delecta
  6. 1 1/2 szklanki cukru*
  7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  8. 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta
  9. 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej)
  10. 200-250 g kakaowych herbatników
  11. 180-200 g masła
  12. Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti
  13. kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy
  14. * ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty
Przygotowanie
  1. Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika.
  2. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach miksera.
  3. Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy.
  4. Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera).
  5. Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód.
  6. Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy około 1,5 h (wilgotny ser). W zależności od użytego rodzaju sera czas może być krótszy. Sernik jest gotowy, gdy boki są rumiane i odchodzą od formy, a wierzch jest zwarty. Sernik studzimy przy uchylonym piekarniku. Następnie na kratce.
  7. Gdy sernik całkowicie ostygnie wyjmujemy go z formy, ozdabiamy maczkiem owocowym tutti frutti i wkładamy do lodówki.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz