Dziś zapraszam Was na połączenie delikatności i słodyczy. Pyszna i prosta propozycja. Delikatny deser z bananem w kokosowej nucie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie słodycz banana, ten prosty deser będzie dla Was. To taka moja lżejsza wersja tradycyjnego karmelizowanego banana. Tu użyłam mojego ulubionego oleju kokosowego, który dodatkowo nadał pysznej kokosowej nuty. Spróbujcie 🙂
Składniki:
- 1 banan
- 2 łyżki cukru trzcinowego (płaskie)
- 2 łyżki oleju kokosowego (płaskie) – u mnie Woj-len
- 2 łyżki płatków jęczmiennych lub owsianych
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Banana obieramy i kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Następnie wrzucamy plastry banana i płatki. Smażymy delikatnie mieszając co jakiś czas. Ściągamy z ognia, gdy banan się ładnie pokryje „karmelem”. Do miseczki nakładamy jogurt naturalny, na wierzch naszego banana i płatki. Podajemy od razu.
Smacznego