Delikatnie cytrynowy sernik Dziś zapraszam Was na pyszny delikatnie cytrynowy sernik. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam serniki. Moja rodzina również. Bez tego ciasta nie tylko nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych czy też Bożego Narodzenia, ale wielu spotkań, przyjęć i weekendów przy kawie czy herbacie. Pyszny rozpływający się sernik z cytrynowym akcentem możecie przygotować dosłownie w kilka minut i to w bardzo prosty sposób.
Mi jak zawsze w kuchni pomagała dzielnie moja kochana córeczka. Ach jak ona to lubi. Miksowanie, dodawanie składników i po prostu spędzanie ze mną czasu na robieniu wielu smakołyków. Dla mnie to też najlepiej spędzony czas. Oczywiście często w kuchni pojawia się też braciszek. On w końcu też chce pomóc 😉 Czy u Was też to się tak odbywa – wspólne pieczenie, gotowanie? U nas tak jest od zawsze. A teraz gdy #zostajemywdomu tym bardziej. Zwłaszcza dzieciom trzeba urozmaicać i umilać ten trudny dla wszystkich czas.
A wracając do przepisu… Ten pyszny sernik bez spodu przygotujecie z kilku podstawowych składników. Całość jest naprawdę prosta, a smak… no cóż musicie koniecznie spróbować. P.s. Nie zapomnijcie wyłożyć blaszki papierem do pieczenia – polecam papier do pieczenia Stella. W przypadku serników bez spodu papier do pieczenia sprawdza się najlepiej.
To kto się skusi na taki delikatnie cytrynowy sernik?
Składniki:
-
5 jajek (osobno białka i żółtka)
-
1 szklanka cukru pudru
-
szczypta soli
-
3 łyżki soku z cytryny + skórka starta z 1 cytryny
-
1 kg sera na sernik z wiaderka
-
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
-
100 g masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na spód piekarnika układamy małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółta miksujemy dokładnie z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło i znów miksujemy.
Kolejno dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie startą na drobnych oczkach skórkę i sok z cytryny (3 łyżki), znów krótko i dokładnie miksujemy. I teraz cały czas miksując stopniowo dodajemy nasz ser, aż do wyczerpania składnika.
Odkładamy mikser. Do masy serowej dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy składniki łyżką.
Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 24 cm (starczy wyłożyć tylko spód).
Blaszkę z sernikiem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Pieczemy około 60 minut. Wierzch będzie zarumieniony, a ciasto będzie odchodzić lekko od boków tortownicy.
Po upieczeniu najlepiej zostawić nasz sernik w uchylonym piekarniku do wystudzenia przez około 30-40 minut. I dopiero wówczas wyciągnąć i wystudzić do końca.
Gdy sernik całkowicie ostygnie przechowujemy go w chłodnym miejscu lub lodówce. Gdy podamy go od razu będzie bardziej puszysty, gdy schłodzimy go przez noc w lodówce nabierze bardziej zwartej konsystencji.
Sernik można dowolnie ozdobić.
Smacznego
Sernik wygląda przepysznie!
Dziękuję 😀
wygląda znakomicie! 🙂 świetny pomysł z wmieszaniem ubitych białek w masę serową, na pewno wypróbuję ten patent 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Jaka średnica tej tortownicy?
24 cm
ja też nie wyobrażam sobie świąt bez sernika 😀 ale takiego nie jadłam. muszę przyznać, że ten przepis jest naprawde prosty 🙂 chętnie go wypróbuję.
Polecam 🙂
Moj piekarnik jest bez opcji góra dół, mam tylko termoobieg, jaką najlepiej temperaturę ustawić i jak długo piec?
W przypadku piekarników z samym termoobiegiem temperaturę zawsze ustawiamy o 20 stopni niższą niż ta w przepisach dotyczących opcji grzanie góra-dół. W tym wypadku 160 stopni. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to bywa różnie. Ciasto należy obserwować. Wierzch będzie zarumieniony, a ciasto będzie odchodzić lekko od boków tortownicy.