Delikatnie cytrynowy deser ryżowy z truskawkami i rodzynkową słodyczą

Delikatnie cytrynowy deser ryżowy z truskawkami i rodzynkową słodyczą (2)Uwielbiam ryżowe desery. Ich smak, konsystencja, możliwość komponowania z najróżniejszymi dodatkami… nic tylko się zajadać. Do tego taki deser jest nie tylko pyszny, ale też z powodzeniem może zastąpić np. drugie śniadanie. Dziś zapraszam Was na delikatnie cytrynowy deser ryżowy z truskawkami i rodzynkową słodyczą. Spróbujcie. Tak przygotowaną ryżową słodycz możecie podać również z okazji Dnia Matki.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 100 g ugotowanego wcześniej ryżu jaśminowego (u mnie UncleBen’s)
  • 1 szklanka mleka
  • skorka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki rodzynek (u mnie królewskie)
  • kilka truskawek na wierzch deseru

Przygotowanie:

Ugotowany ryż (miałam jeszcze lekko ciepły) przekładamy do garnuszka z grubszym dnem. Zalewamy szklanką zimnego mleka. Dodajemy rodzynki (jeśli używamy rodzynki królewskiej warto je pokroić na mniejsze kawałki), dwie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, skórkę z cytryny (startą na tarce na drobnych oczkach) oraz cukier do smaku. Całość lekko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (należy uważać, aby ryż się nie przypalił). Gotujemy, aż ryż wchłonie większość mleka. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia (deser ma być lekko ciepły) i wchłonięcia reszty mleka.

Deser podajemy w małych pucharkach. Na wierzch każdej porcji kładziemy świeże truskawki pocięte w ćwiartki. Jeśli posiadamy listki mięty możemy dodać je na wierzch deseru.

Delikatnie cytrynowy deser ryżowy z truskawkami i rodzynkową słodyczą (1)Smacznego

4 comments

Dodaj komentarz