Delikatnie cytrynowa babka – prosty przepis

Delikatnie cytrynowa babka – prosty przepis. Uwielbiam piec babki. Są proste i niebywale pyszne. Znikają u mnie w domu bardzo szybko i faktycznie zostają po nich jedynie słodkie okruszki 😉 Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego.

Delikatnie_cytrynowa_babka 2

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy 15 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanka cukru
  •  

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części cytryny) oraz 2 łyżki soku z cytryny. Znów mieszamy.

W między czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Powinna być ciepła, ale nie gorąca!

Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).

Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.

Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność.

Smacznego

*przepis własny

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

21 comments

  1. Magdalena says:

    Komentarze ze starej wersji bloga:

    Gość: , 176.0.69.*
    2016/01/31 05:17:26
    Czy zamiast margaryny można dodać masło ??

    matleen
    2016/01/31 08:26:19
    Dzień dobry,
    myślę, że na maśle również powinna się udać, choć będzie oczywiście inna w smaku.

    8ewelin
    2016/01/31 08:27:53
    Moja właśnie się upiekła. Wszystkie składniki były w domu 🙂 Pachnie niesamowicie i taka śliczna. Jadę w gości i ją zabieram. Dziękuję za przepis.

    matleen
    2016/01/31 08:29:57
    W takim razie życzę Wszystkim smacznego 🙂

    daga313
    2016/01/31 09:06:31
    Cudna, aromatyczna i puszysta! Palce lizać

    raf_all
    2016/01/31 12:40:28
    Upiekłem i jest super. Dziękuję za przepis

    matleen
    2016/01/31 20:10:33
    Cieszę się, że babka smakuje. Pozdrawiam serdecznie

    madeline82
    2016/02/02 19:26:32
    Takie szybkie ciasta ucierane to ja lubię i to bardzo 🙂

    Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
    2016/03/12 10:01:42
    Czy mozna to ciasto
    upiec na termoobiegu?

    matleen
    2016/03/12 14:39:20
    Witam. Oczywiście ciasto powinno również udać się stosując termoobieg, ale (w zależności od piekarnika – proszę sprawdzić instrukcję) często wymagane jest zmniejszenie temperatury i czas pieczenia może być krótszy (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem).
    Pozdrawiam

    • Magdalena says:

      Dzień dobry,
      Pani Kasiu piekłam to ciasto zarówno w keksówce, jak i tortownicy czy innych blaszkach. Nie piekłam jeszcze go w typowej formie z kominkiem, ale myślę, że nie powinno być z nim problemów.
      Pozdrawiam

  2. Kasia says:

    Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 ciasto wyszło idealnie. To pierwsza babka cytrynowa, z której nie zrobił się zakalec 😀 Pozdrawiam.

    • Magdalena says:

      Dobry wieczór,
      myślę, że spokojnie można spróbować ją upiec w foremkach na babeczki. Piekłam ją już w małych papierowych keksówkach. Ale proszę pamiętać, że czas pieczenia będzie inny. Proszę stosować zasadę suchego patyczka.

  3. ania says:

    Wyszyły całkiem niezłe. Właśnie dziewczyny dekorują 🙂 Pani MAdziu czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na puszyste mufinki. Najczęściej wychodzą mi zbite i dość ciężkie, a marzą nam się puchate 😉
    Pozdrawiam serdecznie

    • Magdalena says:

      Tradycyjna keksówka. To był przepis jeszcze z początków bloga, gdzie nie podawałam wymiarów. Ale spokojnie uda się w praktycznie każdej keksówce.

    • Magdalena says:

      Pieczemy zawsze do tzw. suchego patyczka. Po około 30 minutach można sprawdzać stan upieczenia ciasta wbijając w nie patyczek. Jeśli będzie suchy (nie oblepiony ciastem), to ciasto jest gotowe. Nie podam Pani dokładnego czasu, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi