Delikatnie cytrynowa babka – prosty przepis. Uwielbiam piec babki. Są proste i niebywale pyszne. Znikają u mnie w domu bardzo szybko i faktycznie zostają po nich jedynie słodkie okruszki 😉 Dziś mam dla Was przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak i puszysta struktura powinny ucieszyć każdego.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier wanilinowy 15 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 175 g masła lub margaryny
- 3 jajka klasy M
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części cytryny) oraz 2 łyżki soku z cytryny. Znów mieszamy.
W między czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Powinna być ciepła, ale nie gorąca!
Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa).
Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki.
Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność.
Smacznego
*przepis własny
Wspaniała babka. Właśnie upiekłam. Dziękuję za przepis i czekam na kolejne.
Bardzo się cieszę, że Pani smakowała.
Pozdrawiam i zapraszam codziennie na nową porcję przepisów.
Pyszności
Komentarze ze starej wersji bloga:
Gość: , 176.0.69.*
2016/01/31 05:17:26
Czy zamiast margaryny można dodać masło ??
matleen
2016/01/31 08:26:19
Dzień dobry,
myślę, że na maśle również powinna się udać, choć będzie oczywiście inna w smaku.
8ewelin
2016/01/31 08:27:53
Moja właśnie się upiekła. Wszystkie składniki były w domu 🙂 Pachnie niesamowicie i taka śliczna. Jadę w gości i ją zabieram. Dziękuję za przepis.
matleen
2016/01/31 08:29:57
W takim razie życzę Wszystkim smacznego 🙂
daga313
2016/01/31 09:06:31
Cudna, aromatyczna i puszysta! Palce lizać
raf_all
2016/01/31 12:40:28
Upiekłem i jest super. Dziękuję za przepis
matleen
2016/01/31 20:10:33
Cieszę się, że babka smakuje. Pozdrawiam serdecznie
madeline82
2016/02/02 19:26:32
Takie szybkie ciasta ucierane to ja lubię i to bardzo 🙂
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/03/12 10:01:42
Czy mozna to ciasto
upiec na termoobiegu?
matleen
2016/03/12 14:39:20
Witam. Oczywiście ciasto powinno również udać się stosując termoobieg, ale (w zależności od piekarnika – proszę sprawdzić instrukcję) często wymagane jest zmniejszenie temperatury i czas pieczenia może być krótszy (stan upieczenia warto sprawdzić patyczkiem).
Pozdrawiam
Czy można to ciasto upiec w formie na babkę czy tylko w keksówce?
Dzień dobry,
Pani Kasiu piekłam to ciasto zarówno w keksówce, jak i tortownicy czy innych blaszkach. Nie piekłam jeszcze go w typowej formie z kominkiem, ale myślę, że nie powinno być z nim problemów.
Pozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 ciasto wyszło idealnie. To pierwsza babka cytrynowa, z której nie zrobił się zakalec 😀 Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że babka z mojego przepisu się udała i smakowała 😀 Pozdrawiam
Szukam przepisu na puszyste cytrynowe mufinki, czy moæna spróbowac upiec já w foremkach na babeczki?
Dobry wieczór,
myślę, że spokojnie można spróbować ją upiec w foremkach na babeczki. Piekłam ją już w małych papierowych keksówkach. Ale proszę pamiętać, że czas pieczenia będzie inny. Proszę stosować zasadę suchego patyczka.
Wyszyły całkiem niezłe. Właśnie dziewczyny dekorują 🙂 Pani MAdziu czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na puszyste mufinki. Najczęściej wychodzą mi zbite i dość ciężkie, a marzą nam się puchate 😉
Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, to życzę smacznego 🙂
U mnie w domu raczej preferujemy wilgotne muffinki. Postaram się przygotować też takie „puchate” i dodać przepis. Póki co polecam wersję tych wilgotnych – https://www.slodkieokruszki.pl/wilgotne-babeczki-z-orzechowym-nadzieniem/
Czy zamiast margaryny mozna dodac maslo albo oliwe z oliwek?Jesli tak to ile?
Tak oczywiście zamiast margaryny można spokojnie użyć takiej samej ilości masła. Pozdrawiam 🙂
A gdy dodam masło, to ilość ulegnie zmianie?
Bardzo podoba mi się Pani przepis 🙂
Pani Sabino, można dodać masło lub margarynę (175 g).
Pozdrawiam
Jaki wymiar foremki? 🙂
Tradycyjna keksówka. To był przepis jeszcze z początków bloga, gdzie nie podawałam wymiarów. Ale spokojnie uda się w praktycznie każdej keksówce.
Ile czasu i w jakiej temperaturze powinno się piec na termoobiegu?
Dzień dobry, w przypadku pieczenia na termoobiegu proszę zmniejszyć temperaturę o około 20 stopni.
Pieczemy zawsze do tzw. suchego patyczka. Po około 30 minutach można sprawdzać stan upieczenia ciasta wbijając w nie patyczek. Jeśli będzie suchy (nie oblepiony ciastem), to ciasto jest gotowe. Nie podam Pani dokładnego czasu, bo każdy piekarnik piecze inaczej.