Uwielbiam placuszki. Zwłaszcza takie delikatne, rozpływające się w ustach. Dziś dzielę się z Wami przepisem na delikatne placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Po wakacyjnych „jedzonkach” miło jest wrócić do swojej kuchni i przygotować takie śniadanie. Choć nie ukrywam, że za pięknym polskim morzem, słoneczną plażą (udało nam się mieć przez cały pobyt piękną pogodę) i tą chwilą wytchnienia od codzienności będę tęsknić…
Składniki: (na 2 porcje)
- 175 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
- 6 łyżek mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
- 1 duże jajko
- szczypta sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego do smażenia)
- propozycja podania: cukier puder i żurawina
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek homogenizowany o smaku waniliowym, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy za pomocą widelca. Następnie dodajemy mąkę łyżka po łyżce mieszając, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień (placuszki smażymy na małym ogniu, aby zdążyły „urosnąć”). Łyżką stołową wykładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto.
Podajemy od razu np. oprószone cukrem pudrem w towarzystwie żurawiny.
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Takie puszyste placuchy mogłabym jeść od rana do wieczora:)
Ja również ☺
Jakie smakowite placuszki 🙂 Chętnie kilka porwałabym 🙂
Zapraszam 🙂
W smaku dobre, mięciutki i puszyste, ale ta porcja to na jedną osobę i to nie bardzo głodną. Dla rodziny musiałam zrobić z 4 porcji.
Bardzo się cieszę że smakowały ☺ A co do porcji… kwestia głodu, zawsze można zrobić więcej, tak jak Pani to zrobiła 🙂
Pozdrawiam serdecznie