Dziś zapraszam Was na delikatne placuszki serowe z wiśniowym dżemem. Dla matki nie ma nic piękniejszego niż zadowolone buźki maluszków z radością jedzące śniadanie. A tak właśnie dziś zaczęliśmy dzień – smacznie i z uśmiechem 🙂 Moje placuszki podałam z dżemem naturalnym 100% Symphatica o smaku wiśniowym, który możecie nabyć we wszystkich sklepach Lidl. Spróbujcie, serdecznie polecam Wam to połączenie smaków. Jak dla nas… śniadanie idealne 🙂
Składniki: (na 6-7 placuszków) – ja wykonałam placuszki z podwójnej porcji
- 1 opakowanie serka kanapkowego o smaku naturalnym 100g
- 1 jajko L
- 2 łyżki mleka (u mnie 2%)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: dżem naturalny 100% Symphatica o smaku wiśniowym (dostępny w Lidl)
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy np. łyżką. Następnie dodajemy mleko i cukier trzcinowy, znów mieszamy.
Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać.
Placuszki podajemy z dżemem, u mnie o smaku wiśniowym.
Smacznego
Wspaniałe placuszki, oj zjadłabym takie na śniadanko 🙂
Dziękuję
Lubię placuszki na serku 🙂 Są takie aksamitne i delikatne. Wczoraj podobne gościły u mnie na podwieczorek 🙂 Pozdrowionka!
pyszne na śniadanko!
Dziękuję
Pyszne! Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂