Dziś mam dla Was pyszny i naprawdę szybki przepis, na rozpływające się w ustach delikatnie kokosowe babeczki. Ja swoje przygotowałam specjalnie dla chorej córeczki. „Mamusiu, upiecess mi babeczki? Plosse” Po prostu nie można odmówić. I tak po kilku chwilach mieszania i paru minutach pieczenia na twarzy mojej córeczki znów zawitał uśmiech 🙂 Polecam i Wam takie babeczki. Prosto, szybko i smacznie, a dodatek oleju kokosowego sprawia, że są naprawdę delikatne i… ten kokosowy zapach i smak… Jak dla mnie (i córeczki) niebo w ustach 🙂
Składniki: (na 6-7 sztuk)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa Młyny Stoisław)
- 1 jajko M
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (u mnie Woj-len)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią, dodajemy mąkę pszenną i 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, całość mieszamy łyżką. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jedno jajko, całość mieszamy łyżką. Na koniec dodajmy rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości, babeczki rosną (ja papilotkami wyłożyłam formę na muffinki).
Babeczki pieczemy na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (około 20-25 minut).
Podajemy same lub w towarzystwie ulubionej herbaty.
Do przygotowania babeczek użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Apetycznie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Nigdy nie piekłam jeszcze muffinek, a ten przepis jest prosty i dedykacja w sam raz na mój gust, mam więc pytanie, czy same silikonowe papilotki ustawione na płaskiej formie wystarczą by upiec taki mini cuda i czy należy je w środku natłuścić? Pozdrawiam.M.
Dzień dobry,
przyznam, że już od dawna nie piekę w silikonowych foremkach, ale przepis jest naprawdę prosty i powinny się udać i w takich foremkach. Oczywiście można tak jak i papierowe ustawić je po prostu na blasze/formie. Proszę tylko uważać z ilością masy – nie więcej niż do 3/4 wysokości, aby się nie wylała (babeczki rosną podczas pieczenia). Jeśli używa Pani po raz pierwszy foremek silikonowych warto je lekko natłuścić, przy kolejnym użyciu nie jest to potrzebne. Proszę dać znać czy babeczki się udały. Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Dziękuję za rady, dam znać na pewno, gdy tylko odzyskam swoją nową kuchnię. Na pewno upiekę je dla bratanka, lubię proste przepisy, na początek są w sam raz.Buziaczek dla córeczki.
Dziękuję w imieniu córeczki 🙂
Miałam w domu składniki więc od razu je upiekłam. Są pyszne faktycznie takie kokosowe i delikatne. Wyszło mi 6 muffin.
Cieszę się, że smakowały 😀
Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
Bardzo ciekawy przepis, niedługo wypróbuję 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Sama z chęcią poczęstowałabym się taką apetyczną babeczką 🙂
🙂
Kokos uwielbiam, więc jestem na TAK 🙂
🙂
5Bardzo slabo wyrosly babeczki powinny wystawac poza formę jak grzybek
Te babeczki akurat nie mają być wysokie 🙂 Miały być małe, idealne dla małych rączek 😉 Jeśli szuka Pani przepisu na babeczki, które bardziej rosną proszę przejrzeć i wypróbować któryś z tych przepisów 🙂 https://www.slodkieokruszki.pl/category/male-wypieki/
Kolejny super przepis Uwielbiam pani stronkę łatwo smacznie i wychodzi
Dziękuję 🙂